Ελλάδα

Αλλάζουν οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία

Μειώνονται οι θέσεις στα σχολικά, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων σχολείων

Αλλάζει ο τρόπος μετακίνησης των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση στα σχολικά με χρονοκαθυστέρηση, απολύμανση καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά και αερισμός των οχημάτων, ενώ κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου θα αντιστοιχεί σε έναν μαθητή.

Αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής:

«1. α. Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.

β. Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.

γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

  1. Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  2. Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 1.
  3. Οι περιορισμοί του άρθρου 4 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27815/3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικοομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 1647), όπως αυτό τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν έχουν εφαρμογή κατά τη μεταφορά των μαθητών.
  4. Το παρόν ισχύει έως τις 17.5.2020».

Σημειώνεται ότι στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται τροποποίηση των μέτρων προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.ΤΑΞΙ) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι πέντε θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, πλέον του οδηγού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια