«Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕ»

Ελλάδα
«Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για την μονοφωνία στα ΜΜΕ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρια σημεία τοποθέτησης του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το ΕΣΡ 

Ο Μάριος Κάτσης τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου παρέστη ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων που να μη καταλαβαίνει και αποδέχεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό αφήγημα και διάκεινται θετικά προς το κόμμα το οποίο κυβερνά. Εάν ρωτήσετε 10 τυχαίους περαστικούς στο δρόμο οι 9 θα το παραδεχτούν».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «κύρια πηγή ενημέρωσης πλέον είναι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα socialmedia όπου υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός και δεν ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό».

Για το εάν φταίνε τα αποκλειστικά τα ΜΜΕ γι' αυτή την κατάσταση τόνισε πως «Χρειάζονται 2 για το ταγνκό. Προφανώς για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα φταίνε και τα media και η κυβέρνηση κυρίως με την πολιτική της στο ζήτημα αυτό».

Όσον αφορά το ρόλο του ΕΣΡ και για το κατά πόσο αυτός επιτυγχάνεται προσέθεσε «ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών, όπως του ΕΣΡ, έγκειται στην θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας ως ¨θεσμικό αντίβαρο¨ απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, του κομματικού κράτους,  μη σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και των αρχών της ισονομίας και ισοτιμίας κτλπ. Εκ του αποτελέσματος οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδώς διαχρονικά και είναι μια συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να την κάνει με ειλικρίνεια το πολιτικό σύστημα. Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας δεν είχαμε τόσα πολλά media και τόσο κακή ενημέρωση, τόσο σφιχτό εναγκαλισμό της κυβερνητικής εξουσίας προς την 4η εξουσία. Και εδώ οι ευθύνες βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά αναζητούν και αντίδραση πολιτική και θεσμική.

Ο Μ. Κάτσης σχολίασε τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης και ΜΜΕ λέγοντας  «δεν είναι δυνατόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης να εργάζονται ως μετακλητοί δεκάδες δημοσιογράφοι που τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα ενημερωτικά πάνελ. Τι είδους ενημέρωση προσέφεραν; Και καλά στα υπουργεία ίσως χρειάζονται για το γραφείο τύπου, στις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους οργανισμούς τι χρειάζονται τόσοι επ' αμοιβή δημοσιογράφοι που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στα πάνελ ως δήθεν δημοσιογράφοι αλλά είναι έμμισθοι κυβερνητικοί.

Δεν είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της να κάνουν παρουσίαση προγράμματος θέσεων και να μην μεταδίδεται ούτε από ένα ιδιωτικό κανάλι ενώ και η δημόσια ΕΡΤ να μεταδίδει ελάχιστα κόβοντας τους τομεάρχες. Δε γίνεται να μεταδίδεται η ανακοίνωση ενός κόμματος κομμένη και αποσπασματικά. Δεν μπορεί στην ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού να περνούν από διοικητική λογοκρισία και να κόβονται οι περιφερειακοί ρεπόρτερ όπως είχαμε καταγγείλει και με ερώτηση. 

Είναι ανήκουστο για σοβαρό ευνομούμενο κράτος να αναρτώνται σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες σατυρικά σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να μην κουνιέται φύλλο. Να μην απαντάει κανείς για το ποιος ευθύνεται.

Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μια ανασφαλής κυβέρνηση που παραπατάει με την παραμικρή κριτική και πολιτεύεται με το μότο μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο του κρατικού χρήματος, εμάς των φορολογουμένων δηλαδή, ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση.

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΣΡ επισήμανε πως «προβληματιστήκαμε πάρα πολύ από την τοποθέτηση σας, οφείλετε κι εσείς να αντιληφθείτε το μείζον ζήτημα που δημιουργείται για την λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες».

Η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

«Στις 14 Απριλίου απέστειλα, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια.

Σήμερα, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι - απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας.

Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News