Νεκρός από κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ελλάδα
Νεκρός από κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

150 οι νεκροί από κορωνοϊό, μετά το θάνατο του πρώην Υπουργού Υγείας, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών

"Έχασε" τη μάχη με τον κορωνοϊό ο γνωστός πολιτικός, Δημήτρης Κρεμαστινός, περίπου στις 7 το πρωί της Παρασκευής, αυξάνοντας, έτσι τον αριθμό των νεκρών απο κορωνοϊό στην Ελλάδα στους 150.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και καθηγητής Ιατρικής "έφυγε" από τη ζωή,  αφότου είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

O Δημήτρης Κρεμαστινός αρχικά είχε εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ στις 27 Μαρτίου όταν και διαγνώστηκε με κορωνοϊό, όμως οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι ο πολιτικός διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό περί τα τέλη Μαρτίου.

Σήμερα, στη Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο στη Ρόδο.

Μάλιστα, τα συλληπητήρια για το θάνατό του εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ενώ, σχετικό Tweet έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1258642911496937473

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

O Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς", Β' Καρδιολογική Κλινική "Ωνασείου") ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου "Αττικόν", της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

* Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

* Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

* Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

* Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

* Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

* Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Από το 2009 εξελέγη συνεχώς Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

Δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα

Δήλωση για τον Δημήτρη Κρεμαστινό από τον Ξανθό Ανδρέα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -  πρώην Υπουργός Υγείας

Μετά από πολυήμερη μάχη με το νέο κορωνοϊό και παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , «έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός.   Ένας γιατρός που ξεχώρισε στην επιστημονική , ακαδημαϊκή και πολιτική του διαδρομή για την ευπρέπεια, το ήθος και την αφοσίωση στις προοδευτικές ιδέες και στην ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους  του.

Συλλυπητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού

Τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο twitter.

H κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Συλλυπητήρια της Φ. Γεννηματά για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού

Βαθιά θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου φίλου, Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Ήταν "ο δικός μας γιατρός". Δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ», τονίζει, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του Ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα, που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη Τζένη και τους οικείους του», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Ο Αλ. Τσίπρας για τον Δημήτρη Κρεμαστινό: Υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει «το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο του εκλιπόντος και τους δικούς του ανθρώπους.

Συλλυπητήρια τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγο του θανόντος καθηγητή και πρώην υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού -με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια στενή φιλία- και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ανεκτίμητος φίλος και άνθρωπος της προσφοράς»

Την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ανεκτίμητου προσωπικού του φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε συγκεκριμένα:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας. Η θλίψη μου είναι βαθιά. Με τον Δημήτρη, μας συνέδεαν πολλά, που τα λόγια δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να περιγράψουν. Ο δεσμός μας, οικογενειακός και προσωπικός, ήταν πολύ στενός και πολύ ιδιαίτερος.

Το γεγονός ότι, στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα, με είχε φέρει πολύ κοντά του. Η φιλία μας ιδιαίτερη και ανεκτίμητη. Πάντα, άνθρωπος της προσφοράς για το δημόσιο καλό. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας. Καλό ταξίδι, Δημήτρη.».

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του, εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις, επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ. Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, «εξαίρετου ιατρού και καθηγητή καρδιολογίας, επί σειρά ετών βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Υγείας, ο οποίος σε όλη του τη διαδρομή -επιστημονική, πολιτική και κοινωνική- πορεύτηκε με σεμνότητα και ήθος».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του Δ. Κρεμαστινού.

Δήλωση Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου  στην Ολομέλεια της Βουλής για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

"Ζήτησα το λόγο για να εκφράσω στην αίθουσα του Κοινοβουλίου την προσωπική μου θλίψη αλλά και της παράταξής μας για την απώλεια του αγαπητού φίλου και συντρόφου, του αγωνιστή της Δημοκρατίας, του φλογερού πατριώτη, Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και στην έρευνα και στην εκπαίδευση και το έργο του έχει βοηθήσει την επιστήμη, τη χώρα και όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, επισημαίνω ότι ήταν ο άνθρωπος που από τη θέση του υπουργού Υγείαςστήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λειτούργησε  την αεροδιακομιδή και ενίσχυσε το ΕΚΑΒ.

Προχώρησε στην δημιουργία του ΟΚΑΝΑ καιεισήγαγε την τηλεϊατρική, που με βάση και τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες που προέκυψαν από τη κρίση, αποτελεί πραγματικά βασική ανάγκη, προκειμένου να  προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω ξανά να εκφράσω την θλίψη μας για την απώλεια του αγαπητού φίλου και συντρόφου, ο οποίος υπήρξε και αντιπρόεδρος της Βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και τίμησε την πολιτική και την παράταξή μας με συνέπεια και ήθος.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για τον Δημήτρη Κρεμαστινό.

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε με εντιμότητα την ιατρική επιστήμη και την πατρίδα. Με μια μακρά πολιτική και κοινοβουλευτική διαδρομή ξεχώρισε τόσο για το ήθος, τον ρεαλισμό και τη συνέπειά του, όσο και για τη σταθερή του θέση για μια ειλικρινή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Και προσωπικά, από εκείνα τα πρόσωπα που στους διαδρόμους της Βουλής μπορούσε κανείς να συζητά μαζί του ανοιχτά πότε για ιστορικές στιγμές από το παρελθόν και πότε για τις τρέχουσες εξελίξεις του πολιτικού βίου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News