Τα πάνω κάτω με τα δημόσια έργα- αλλάζει το νομικό πλαίσιο για έργα και συμβάσεις

Ελλάδα
Τα πάνω κάτω με τα δημόσια έργα- αλλάζει το νομικό πλαίσιο για έργα και συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει την αναμόρφωση του σημερινού νομικού πλαισίου, ενώ όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, οι βελτιωτικές τροποποιήσεις θα είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού

Τα πάνω κάτω έρχονται ξανά στο μέτωπο του νομικού πλαισίου γύρω από τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις! Η κυβέρνηση ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο 4412( που είχε θεσπιστεί το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με στόχο όπως διατείνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο να απεγκλωβιστούν τα δημόσια έργα στη χώρα.

Η εξέλιξη βέβαια δεν προξενεί καμία έκπληξη, καθώς όχι τώρα, αλλά εδώ και μήνες ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, διαμηνύει ότι θέλει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας διαπιστώσει - όπως λέει - μεγάλη δυσχέρεια και εμπόδια τόσο στην υλοποίηση των δημόσιων έργων, όσο ακόμα-ακόμα και στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τη σύναψη των συμβάσεων.

Ήδη μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει την αναμόρφωση του σημερινού νομικού πλαισίου, ενώ όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, οι βελτιωτικές τροποποιήσεις θα είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού.

Μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ, ο κ. Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου που θα αλλάζει τον Νόμο 4412 περί δημοσίων συμβάσεων θα είναι έτοιμο στις αρχές καλοκαιριού.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να συμπτύξουμε τους χρόνους, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην προκήρυξη νέων έργων», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. «Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, τα δημόσια έργα χρειάζονται χρόνο και αυτόν τον χρόνο προσπαθούμε, με την αλλαγή της νομοθεσίας, να τον μειώσουμε, ώστε η οικονομία να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα. Όπως γνωρίζουμε, ο τομέας των υποδομών λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία», πρόσθεσε ο γ.γ. Υποδομών.

Το πλαίσιο των αλλαγών

 Τι αναμένεται όμως να αλλάξει σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς γύρω από τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις στη χώρα μας;

Οι αλλαγές αναμένεται να επικεντρωθούν σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

Η μία αφορά στην αντιμετώπιση του "βραχνά" των πολύ μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν στις προσφορές τους οι υποψήφιοι ανάδοχοι, με συνέπεια όμως σε πολλές περιπτώσεις στην πορεία εκτέλεσης των έργων (ή ολοκλήρωσης των μελετών αντίστοιχα) να παρατηρούνται "παρατράγουδα" και εμπλοκές επειδή δε βγαίνουν μετά τα "κουκκιά" οικονομικώς στους εργολάβους.

Το εν λόγω θέμα δεν είναι εύκολο βέβαια να αντιμετωπιστεί. Από ό,τι φαίνεται στην κυβέρνηση προσανατολίζονται σε ένα σενάριο να θεσπιστούν στη βαθμολογία των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς ειδικά ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια, που θα διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του υποψήφιου αναδόχου να υλοποιήσει το έργο που θα παίρνει ως μειοδότης.

Η δεύτερη βασική κατεύθυνση όπου αναμένονται ριζικές αλλαγές έχει να κάνει με το κομμάτι της επίβλεψης των δημόσιων έργων.

Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να υπάρξει η δυνατότητα για ιδιωτική επίβλεψη στα έργα που θα εξασφαλίζει την αποδοτικότερη συνεργασία αναθέτουσας Αρχής και αναδόχου και οι εργασίες θα προοδεύουν γρηγορότερα.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι αναθέτουσες Αρχές, π.χ. Δήμοι, Περιφέρειες, φορείς ή υπουργεία έχουν έλλειψη στελεχών που μπορούν να φέρουν εις πέρας το κρίσιμο κομμάτι της επίβλεψης.

Είναι όμως προφανές την ίδια ώρα πως μια τέτοια κίνηση, με ανάθεση της επίβλεψης σε ιδιώτες, προκαλεί πολλές αντιδράσεις σε διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές και σίγουρα σηκώνει πολλή συζήτηση.

 Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών

 Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με την αλλαγή του Νόμου 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Αρ. φύλλου 91, τεύχος Α), αναφέρεται ότι θα λειτουργεί ως Ομάδα Διαχείρισης Έργου, για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του νέου πλαισίου είναι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς με τα ισχύοντα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η Επιτροπή συγκροτείται και αποτελείται από:

- Τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως πρόεδρο,

- Τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,

- Τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων,

- Τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου,

- Τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή,

- τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλοποίησης και ανασχεδιασμού των διοικητικών διαδικασιών, ως μέλη.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν, κατά περίπτωση, ως εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι εξής: α) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα εμπορίου, β) ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γ) ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και δ) ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News