Ελλάδα

Τι είπαν οι υπουργοί για το θέμα του πολιτισμού;

45.000 άνθρωποι του πολιτιστικού χώρου, εντάχθηκαν από τον Μάρτιο στους πληττόμενους

Νέες δράσεις στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού που έμειναν χωρίς δουλειά εξετάζει η κυβέρνηση. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκτός του Πρωθυπουργού, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη και οι Υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Γεωργιάδης. Σε αυτή εξετάστηκε τι περισσότερο μπορεί να γίνει -από αυτό που ήδη έχει γίνει - για να στηριχτεί ο πολιτισμός.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις, περίπου 45.000 άνθρωποι του καλλιτεχνικού, πολιτιστικού χώρου, εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο στους πληττόμενους. Περίπου 20.000 είναι αυτοί που λέγονται «ειδικές κατηγορίες», κυρίως ωρομίσθιοι, από μουσικούς, ηθοποιούς, ταξιθέτες, κ.ά. οι οποίοι έχουν ενταχθεί και αυτοί στα 800 ευρώ, με ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα και θα πάρουν τα χρήματα σε λίγες μέρες. Δηλαδή, 65.000 είναι στο καθεστώς των 800 ευρώ. Υπάρχουν οι υπόλοιποι που ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα  προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για περίπου 160.000 θέσεις, μέσα από τις οποίες μπορούν να βρουν θέση και οι άνεργοι του καλλιτεχνικού κόσμου. 

Τι θα γίνει με φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Αύριο θα  έχουμε μια παρουσίαση από την κυρία Μενδώνη -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- στην οποία θα εξειδικεύσει δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, ποια προγράμματα μπορεί να αφορούν ανθρώπους από τον πολιτιστικό χώρο για δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού μέσα στο Καλοκαίρι, μετά και την ενίσχυση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με 15 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, πώς σχεδιάζουμε να δούμε το θέμα εποχικότητας, που είναι κυρίως τα φεστιβάλ και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Επιτροπής και με τις κατευθύνσεις που εκείνη θα δώσει.

Είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα. Είναι άλλο ζήτημα οι χώροι με αριθμημένες θέσεις όπου είναι  ευκολότερος  ο έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων και άλλο οι  χώροι που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις. Και για τα δύο υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και θα τα δείτε αυτά αναλυτικά αύριο. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ξέρουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, πχ του τουριστικού, ότι εφόσον συνεχίζονται διοικητικές αναστολές και δεν θα μπορούν να δουλέψουν ή υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας, πάντα με κανόνες, η οποία θα είναι οριζόντια.

Πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους, ότι εφόσον υπάρξει ένα κατάστημα ή ένας κλάδος της οικονομίας που είναι κλειστός, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είτε γιατί έχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αν είχαμε δώσει από τον Μάρτιο τα 26 δισ. ευρώ που έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας, τι θα κάναμε τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο; Τώρα, τι θα κάναμε για τον Πολιτισμό; Εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα της αβεβαιότητας, όσον αφορά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Άρα, αν είχαμε εξαντλήσει όλα τα χρήματα, τι θα κάναμε; Στους ανθρώπους του Πολιτισμού τι θα λέγαμε σήμερα;

Θα υπάρξουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται  

Θα συνεχίσουμε -τις επόμενες ημέρες- τη γενική σύσταση να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να είναι στο λεξιλόγιό μας ως οριζόντια σύσταση, αλλά θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις όπου αυτό χρειάζεται. Δηλαδή, θα έχουμε τις γενικές συστάσεις και θα έχουμε και τοπική παρέμβαση, αν αυτό χρειάζεται. Δεν είμαστε στη φάση της απαγόρευσης. Είμαστε στη φάση της ενημέρωσης, της πειθούς. Αυτό που μας συντρόφευε τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, μπορεί να μας συντροφεύσει για λίγο καιρό ακόμα.

 

Για τις μετακινήσεις εκτός Νομών

Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός Νομού, τουλάχιστον, για αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τις 18 Μαΐου. Θα επαναξιολογήσουμε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το θέμα αυτό, και εφόσον όλα τα πράγματα πηγαίνουν καλά, όπως πηγαίνουν μέχρι και σήμερα, θα υπάρξει αυτή η απελευθέρωση. Όποιος θέλει, σήμερα, για λόγους δουλειάς να μετακινηθεί εκτός Νομού, με τη βεβαίωση του εργοδότη του, μπορεί να το κάνει. Αυτό που θέλει προσοχή είναι όταν θα αρχίσουν οι μετακινήσεις, για παράδειγμα, από ένα αστικό κέντρο για να πάει κάποιος στο χωριό του, να μην το κάνει συχνά. Δηλαδή, θα ήταν προτιμότερο να μείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην έχουμε συνεχώς μετακινήσεις από μια περιοχή σε άλλη, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού.  Σε αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για τα σχολεία

Παντού οι ειδικοί στον κόσμο λένε κάτι πολύ απλό: Φαίνεται πως η νόσος του κορωνοϊού  μεταδίδεται σε χαμηλότερο βαθμό μεταξύ των νεότερων ηλικιών. Λένε ότι αυτοί που νοσούν έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Και λένε ότι είναι απαραίτητο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι και να πάνε στο σχολείο τους, γιατί αυτό είναι κανονικό. Συνδέεται με την ψυχική τους υγεία, συνδέεται με την κοινωνικοποίησή τους, συνδέεται και με κοινωνικές ανισότητες. Γιατί πρέπει οι άνθρωποι, ιδίως αν ανήκουν σε πιο ευάλωτα  νοικοκυριά, να μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους πρόσβαση στην εκπαίδευση. Άρα, όλα αυτά συνηγορούν στο να ανοίξουμε τα σχολεία. Οι ειδικοί μας το έχουν συστήσει, ακολουθούμε τις συστάσεις τους και προχωρούμε. 

Για τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ

Ούτε εμείς, ούτε οι γονείς μας, ούτε οι παππούδες μας, δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού. Πηγαίνουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά. Δεν θέλουμε πραγματικά μια μεμψιμοιρία. Κάποιοι να καιροφυλακτούν για να δουν αν γίνει κάποιο μικρό λάθος, προκειμένου να κάνουν κριτική. Όλοι μαζί να αντιληφθούμε ότι είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι μας συστήνουν οι ειδικοί και σιγά-σιγά θα βγούμε και από αυτή την κρίση νικητές.

Για πρόωρες εκλογές 

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στο σενάριο των πρόωρων εκλογών. Δεν εξετάζεται από τον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια