Ελλάδα

Προβληματισμός για τις τιμές στις μάσκες - «Οι τιμές θα πέσουν» λέει ο Αδ. Γεωργιάδης

Που κυμαίνοντα οι τιμές

Οι τιμές στις μάσκες είναι το θέμα που «καίει» τους Έλληνες αφού πλέον είναι υποχρεωτική σε πολλούς κλειστούς χώρους και υπάρχουν καταγγελίες για αισχροκέρδεια.

«Οι τιμές στις μάσκες πέφτουν. Η επάρκεια έχει εξασφαλιστεί. Έλεγχοι γίνονται. Τα αποθέματα καταγράφονται. Ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό φτιάχτηκε για να μπορεί ο Έλληνας να βρει τη φθηνότερη μάσκα κοντά στην περιοχή του», υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΕΠ-ΜΠΕ μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, κατέθεσε στην Ολομέλεια στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές στις μάσκες μιας χρήσης ακολουθούν πτωτική πορεία, σε σχέση με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της παγκόσμιας αύξησης στη ζήτηση.

Καμίνης: Υπάρχουν χώρες που διανέμουν δωρεάν μάσκες

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα απηύθυνε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. «Η διατίμηση δεν είναι αποκλειστικός τρόπος παρέμβασης στην αγορά, αλλά έσχατο μέσο. Στη Γαλλία που έχει επιβάλλει διατίμηση και η μάσκα είναι στα 0,90 του ευρώ, τα εισοδήματα του κόσμου είναι πολύ πιο υψηλά από τα δικά μας. Υπάρχουν χώρες όμως με ελεύθερες οικονομίες όμως, όπως η Αυστρία, που το κράτος διανέμει δωρεάν μάσκες. Στο Βέλγιο και στη Γαλλία διανέμονται και πάλι δωρεάν μάσκες έξω από το μετρό», παρατήρησε ο κ. Καμίνης.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Γενικής Γραμματείας του Καταναλωτή, που επικαλέστηκε ο υπουργός, οι τιμές στις μάσκες μιας χρήσης κυμαίνονται σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ από 0,59 έως 0,63, σε δεύτερη αλυσίδα από 0,27 μέχρι 0,42 το τεμάχιο και σε τρίτη αλυσίδα από 0,56 έως 0,58.

«Αυξάνονται τα αποθέματα και πέφτει η τιμή»

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διατίμησης. «Η τιμή στην Ελλάδα ακολουθεί καθοδική τάση είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι στη Γαλλία που επιβλήθηκε διατίμηση στις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης ορίστηκε ανώτατη τιμή 0,95 ευρώ. Αν βάλουμε διατίμηση υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι εισαγωγές, να ξεμείνει η αγορά και να αρχίσουν πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Επισήμανε ότι, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον καταναλωτή, η οποία έχει φτιαχτεί στο υπουργείο, έχουν μπει και οι μάσκες ως ένα από τα προϊόντα που μπορεί ο καταναλωτής να παρακολουθεί τις τιμές τους και να βρίσκει που είναι φθηνότερη μάσκα στην περιοχή του. Υπενθύμισε, εξάλλου, την ηλεκτρονική βάση που καταγράφονται τα αποθέματα. Την πρώτη ημέρα της καταγραφής, οι μάσκες στην Ελλάδα ήταν 1.000.000. Χθες οι μάσκες ήταν 26.000.000. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα αποθέματα και πέφτει η τιμή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 «Κανένα κράτος δεν μπορεί να μοιράσει μάσκες μιας χρήσεως σε όλο τον πληθυσμό. Μπορούν τα κράτη, κατά περίπτωση, να δώσουν μάσκες εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και θα το κάνει περισσότερο, αν χρειαστεί. Σήμερα όμως που μιλάμε ούτε έλλειψη μασκών υπάρχει ούτε υπερβολικές τιμές, σε σχέση με την παγκόσμια αγορά και την διεθνή τιμή στις μάσκες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια