Ελλάδα

Τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων: Στην αρχή «καμπανάκι», μετά… «καμπάνες»

Το σχέδιο 7 σημείων της ΕΛ.ΑΣ. για την πρώτη εβδομάδα της «γέφυρας ασφάλειας»

Ένα σχέδιο 7 σημέιων έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία για την πρώτη εβδομάδα της «γέφυρας ασφάλειας», δηλαδή, της εξόδου από την καραντίνα.

Σε 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα.

Σε 150 ευρώ για μη τήρηση της απόστασης σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, ποιες είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες εκτός περιφερειακής ενότητας και οι κάτοικοι μικρών νησιών σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής και χθες δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο 7 σημείων για την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων και τήρησης των άλλων μέτρων, της «γέφυρας ασφάλειας»!

Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, των περιοριστικών μέτρων, από τις βεβαιώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, άσκοπες μετακινήσεις, λειτουργία κλειστών καταστημάτων και παραβίαση καραντίνας, το συνολικό ποσό των προστίμων ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ.

Τα μέτρα

Στο άρθρο 6 μιας εκ των πέντε ΚΥΑ που εκδόθηκαν αναφέρονται τα μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημόσιων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού.

Στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα πάσης φύσεως τηρείται, με ευθύνη του οικείου διευθυντή, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Στους ίδιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό και μη ιατρικής μάσκας από τους ασθενείς ή επισκέπτες.

Στις δημόσιες υπηρεσίες πάσης φύσεως τηρείται, με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, όπως επίσης ελάχιστη αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. Η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.

Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο ποσό ανέρχεται το πρόστιμο σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν τηρούν τη χρήση μάσκας και έχουν υπεράριθμους επιβάτες, ενώ 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για μη τήρηση ραντεβού και κανόνων λειτουργίας και 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο σε ΚΤΕΟ για τους ίδιους λόγους.

Τα πρόστιμα εξοφλούνται μέσω της εφαρμογής «e-παράβολο», σε ΚΕΠ ή ΔΟΥ, ενώ σε εκπρόθεσμη καταβολή το πρόστιμο μεταφέρεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Μεταξύ νομών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλοι κρατικοί φορείς δέχονται χιλιάδες επικοινωνίες πολιτών αναφορικά με τις μετακινήσεις στην επαρχία, κάτι που θα γίνει υπό προϋποθέσεις από τις 18 Μαΐου και έπειτα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στα μέτρα μετακίνησης πολιτών που αφορούν την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μετακίνηση για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας, που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Η Αστυνομία

Τα στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο αστυνόμευσης και περιφρούρησης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων με την αύξηση εποχούμενων και πεζών περιπολιών. Η τήρηση των μέτρων αφορά στις εισόδους σταθμών του μετρό, τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ, πιάτσες ταξί, αλλά και ελέγχους κατά την κίνησή τους. Επίσης στις εισόδους νοσοκομείων, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων, σε εκκλησίες και διόδια εθνικών οδών, ενώ έλεγχοι θα γίνονται και για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα εμπορικά.

Η πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., θα κυλήσει με μια διακριτική ανοχή στους ελέγχους και κυρίως προς εργαζομένους, με υποδείξεις και παρεμβάσεις. Πρόστιμα θα βεβαιώνονται σε υπερβολικές καταστάσεις συνωστισμού και στη μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, καθώς θα υπάρχει ισχυρό επιδημιολογικό δείγμα, αν υπάρχει επικίνδυνη διασπορά του ιού, και δεν αποκλείεται η επαναφορά κάποιων επιπλέον μέτρων.

Στα νησιά

Εξαιρέσεις έχουν και οι μετακινήσεις πολιτών από μικρά νησιά σε μεγαλύτερα εντός περιφερειακής ενότητας. Ο περιορισμός δεν περιλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

– Των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους.

– Των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να μετακινηθούν είναι:

– Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στο γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, εφόσον αυτό συστήνεται μετά από σχετική επικοινωνία.

– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή ή έγκαιρη αποστολή τους.

– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– Για κηδεία συγγενούς πρώτου η δεύτερου βαθμού συγγένειας.

Μπορεί να μετακινηθεί επίσης το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνοροφύλακες, Λιμενικοί και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητές του ΕΟΔΥ, τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπάλληλοι δημόσιου τομέα και εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται σε νησί.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε πως τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα επιτρέπεται να βγουν για ψάρεμα, αλλά όχι να προσεγγίσουν νησιά, ούτε να διανυκτερεύσουν σε νησί. Επίσης, υποχρεούνται οι επιβαίνοντες να τηρούν δύο μέτρα απόσταση εντός των σκαφών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια