6 νέα κρούσματα - 146 θάνατοι στη χώρα - Το «R0» στην Ελλάδα είναι κάτω από 1

Ελλάδα
6 νέα κρούσματα - 146 θάνατοι στη χώρα - Το «R0» στην Ελλάδα είναι κάτω από 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1ο πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωση του στην Ευρώπη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησαν στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Μαζί τους σήμερα ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος  παρουσιάσει το σχέδιο επαναφοράς της λειτουργίας των Δικαστηρίων και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 6 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.632.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, 35 συνάνθρωποί μας είναι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 146 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

*6 νέα κρούσματα

*2.632 ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας

*35 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη

*81 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ

*Δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 146

*Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη

*Μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 80.951 κλινικά δείγματα

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. 1.384.000 μόνο στην Ευρώπη, ενώ «ο ημερήσιος ρυθμός είναι καλύτερος από ότι ήταν το προηγούμενο διάστημα, τόνισε.

«Το 1ο πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωση του στην Ευρώπη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καταγράφει το χειρότερο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε στα εμβόλια και όπως είπε «βρίσκονται στο προσκήνιο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει μελέτες». Τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεράστια προσπάθεια για τον εντοπισμό του κατάλληλου εμβολίου», αναφέροντας: «Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους».

Ο κ. Τσιόδρας επίσης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ασφαλέστερο εμβόλιο, ωστόσο παλεύουμε για το καλύτερο».

Τόνισε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι 15 επόμενες μέρες είναι αρκετά σημαντικές. Σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση».

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως τόνισε μεταξύ άλλων.

Το «R0» στην Ελλάδα είναι κάτω από 1

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσιόδρας είπε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. «Το R0 είναι κάτω από 1, που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει και τελικά εξαφανίζεται», ανέφερε, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του.

«Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση ενώ τόνισε ότι «Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».

Ν. Χαρδαλιάς: Κλειδί η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα

Στην πορεία της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού, κατά την πρώτη ημέρα της μερικής άρσης αυτών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

«Αφήσαμε πίσω μας 42 πρωτόγνωρες μέρες. Η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα επιβάλλει να τηρούμε τους κανόνες. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση και θα προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσής του.

«Όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα. Η νέα καθημερινότητα περιλαμβάνει την τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας», τόνισε για άλλη μία φορά.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για fake news τονίζοντας πως: «Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, ούτε για την κυκλοφορία μετά τις 12 τα μεσάνυχτα».

«Από αύριο εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα», είπε και τόνισε πως «δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας σε συγκροτήματα κατοικιών».

Από σήμερα το βράδυ παύουν να ισχύουν τα επιπλέον μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας, όπως επίσης είπε, σε χωριά της Ξάνθης, ενώ παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στο Κρανίδι.

«Από σήμερα κάνουμε το νέο βήμα. Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα. Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε καθημερινά. Συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τους κανόνες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News