Ελλάδα

Έλληνες γιατροί δίνουν μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό, τα ανάμεικτα συναισθήματα των πολιτών που νιώθουν παραγκωνισμένοι, καθώς και η σημαντική εθελοντική προσφορά Ελλήνων γιατρών στα νοσοκομεία στη μεγάλη κρίση της Πανδημίας του Κορωνοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» με την Ιωάννα Μαλέσκου, η οποία συνομίλησε με την Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο και γιατρό Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής κ. Κυριακή Σονίδου.

 « Δυστυχώς, εδώ και έναν μήνα περίπου, τα Κέντρα Υγείας δεν είναι «ανοιχτά» για τον κόσμο. Όσοι έχουν συμπτώματα Κορωνοϊού απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς.  Συνολικά, 135 είναι τα νοσοκομεία σε όλη την Περιφέρεια του Λονδίνου, κάποια απ’ αυτά είναι νοσοκομεία – αναφοράς, καθώς διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό.  Άνθρωποι που είναι θετικοί στον Κορωνοϊό ή νοσούν σε σοβαρή κατάσταση ή χρειάζονται εντατική θεραπεία ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας πηγαίνουν στο νοσοκομείο εκστρατείας, στο Ανατολικό Λονδίνο - το νοσοκομείο Νάιτινγκεϊλ, χωρητικότητας 4.000 κλινών.  Στρέψαμε όλοι μας τη προσοχή μας στους ανθρώπους που είναι θετικοί στον Κορωνοϊό, με άλλους ασθενείς οι οποίοι ένιωθαν παραγκωνισμένοι να μην πηγαίνουν στα Νοσοκομεία και λόγω φόβου μην κολλήσουν τον ιό.  Υπήρξαν παράπονα από πολίτες που έλεγαν, αν δεν σας μιλήσω για Κορωνοϊό, δεν μου δίνεται σημασία.  Αν είναι νεότερος υποτιμάται τα συμπτώματά μου.  Δεν ισχύει αυτό.  Όλοι οι ασθενείς για μας έχουν την ίδια αξία, απλά κάποιοι άνθρωποι έχουν προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.  Δεν παραγκωνίζεται κανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σονίδου.

 Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψε στην Ιωάννα Μαλέσκου, τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό λέγοντας ότι στην αρχή της Πανδημίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αυξημένο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων και επισκέψεων ασθενών και ενώ δεν διέθεταν τον αναγκαίο εξοπλισμό.  Συνέπεια, το 25% των οικογενειακών γιατρών να τεθεί εκτός υπηρεσίας, διότι νόσησε, ενώ ορισμένοι γιατροί μεγαλύτερης ηλικίας, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και αποβίωσαν.

 « Κάποια στιγμή το σύστημα …κράσαρε.  Στην πορεία, άρχισαν να δημιουργούνται τα νοσοκομεία της αναφοράς.  Όλοι οι άνθρωποι είχαν την ίδια πρόσβαση στην υγεία.  Νομίζω ότι δώσανε βάρος στον αντίκτυπο που θα έχει όλο αυτό στην ψυχολογία των ανθρώπων.  Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό, με διαφορετικές εθνικότητες και με διαφορετικό κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ.  Όλοι δεχόμαστε κριτικές – θετική και αρνητικές -.  Κάνουμε σκέψεις , για το τι κάναμε σωστά και τι όχι , για να το αλλάξουμε», δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας και την αλλαγή στάσης που υπήρξε στη κοινωνία αλλά και σε μέλη της κυβέρνησης, την στιγμή που νόσησε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

 Ακόμα και την περίοδο αυτή, οπότε η Πανδημία καταγράφει πτωτική πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό παραμένουν.

« Στη προσπάθεια μας να κάνουμε επισκέψεις κατ’ οίκον , διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν μάσκες, παρά μόνο ένα πλαστικό προστατευτικό, το οποίο τοποθετούμε μπροστά από τα γυαλιά μας.  Πως είναι δυνατόν;; », επεσήμανε.

 Παράλληλα, η κ. Κυριακή Σονίδου ανέφερε ότι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς με σήψη αγγίζουν τους 100.000 εκ των οποίων οι 37.000 πεθαίνουν από σήψη, κάθε χρόνο.  Κάνοντας την αναφορά αυτή, η κ. Σονίδου θέλει να κάνει σαφές ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες και επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία «δυναμιτίζουν» την Πανδημία και τον αριθμό των θανάτων.

 Αναφορικά με το εμβόλιο, η κ. Σονίδου εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο η επιστημονική κοινότητα θα έχει στη διάθεση της σημαντικά δείγματα ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν για προ- εμβόλια καθώς η τελική μορφή εμβολίων απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 24 μηνών.  Οπότε, με τα προ- εμβόλια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο απέναντι στον Κορωνοϊό, ώστε να εμβολιαστούν κάποιοι άνθρωποι ώστε να αποκτήσουν ανοσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή « Καλό Μεσημέρι»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια