Ελλάδα

Επίδομα 534 ευρώ - ποιοί θα το πάρουν τον Μάιο κ΄ποιοί θα πάρουν λιγότερα

Πώς υπολογίζεται η ειδική αποζημίωση στην παράταση των αναστολών τον Μάιο. Τι προβλέπει η ΠΝΠ και ποια ποσά θα λάβουν οι εργαζόμενοι

Με αναλογία ημερών θα υπολογιστεί η ειδική οικονομική ενίσχυση του δεύτερου πακέτου αναστολών που διαρκεί έως τα τέλη Μαίου. Όπως καθαρά αναφέρεται στην νέα ΠΝΠ, οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν καθορίζεται στην ΠΝΠ αλλά παραπέμπεται σε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Δεδομένου ότι στο πρώτο πακέτο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίστηκε στα 800 ευρώ για 45 ημέρες, αναμένεται στο δεύτερο πακέτο που διαρκεί 30 ημέρες η οικονομική ενίσχυση των μισθωτών να οριστεί, στα 534 ευρώ.

Το πλήρες ποσό των 534 ευρώ θα λάβουν όσοι μισθωτοί μείνουν σε αναστολή καθόλη την διάρκεια της παράτασης των 30 ημερών, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαίου. Ωστόσο, η παράταση της αναστολής έρχεται  με ευελιξία στο δεύτερο πακέτο στήριξης, καθώς :

- επιτρέπεται η κατάργηση μετά τις πρώτες 15 μέρες αναστολής

- επιτρέπεται η προσωρινή διακοπή της αναστολής

Η παράταση δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όλους όπως είχε το πρώτο πακέτο ακριβώς επειδή το πρώτο 45ήμερο δεν τελειώνει για όλους την ίδια χρονική στιγμή. Το... σύνορο της 31ης Μαΐου όπου τερματίζεται σε κάθε περίπτωση η παράταση της αναστολής, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρωθεί οι 30 ημέρες ή όχι, διαμορφώνει διαφορετικές ταχύτητες αναστολών κι εργαζομένων στην παράταση.

Συνεπώς μπορεί κάποιος να μπει στην παράταση της αναστολής για 30 ημέρες, για 20 ημέρες, για 15 ημέρες ή ενδεχομένως και λιγότερο. Σε αυτή την περίπτωση η ειδική αποζημίωση θα υπολογιστεί κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο πακέτο στήριξης η φόρμουλα που υιοθετήθηκε έκανε λόγο για 45 ημερολογιακές ημέρες. Με την ίδια φόρμουλα, των 30 ημερολογιακών ημερών κι εφόσον το πλήρες ποσό για το 30ήμερο είναι 534 ευρώ, η ειδική αποζημίωση στην παράταση για κάθε ημέρα παραμονής σε αυτή δεν αποκλείεται να οριστεί στα 17,8 ευρώ.

 Όσοι χρειαστεί να μείνουν :

 - 15 ημέρες σε αναστολή στην παράταση του Μαίου θα λάβουν – 267 ευρώ

 - 20 ημέρες σε αναστολή στην παράταση του Μαΐου θα λάβουν – 356 ευρώ

 - 25 ημέρες σε αναστολή στην παράταση του Μαΐου θα λάβουν – 445 ευρώ

 - Αντίστοιχα όσοι παραμείνουν ένα 10ήμερο σε αναστολή τον Μάιο αναμένεται να δικαιούνται 178 ευρώ κ.ο.κ.

 

Η δυνατότητα παράτασης της αναστολής έχει δυο προϋποθέσεις :

 - απαγόρευση απολύσεων μέχρι 31η Μαΐου 2020

- για 45 ημέρες μετά την λήξη της παράτασης, δηλαδή έως 15 Ιουλίου να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

 "Ζήτημα γεννάται αν η ρήτρα διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες μετά την λήξη της παράτασης των αναστολών δεσμεύει τον εργοδότη ώστε να μην μπορεί να εφαρμόσει στο διάστημα αυτό του 45ήμερου - το οποίο σημειωτέων φτάνει έως και τα μέσα Ιουλίου - το νέο σύστημα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή την νέα εκ περιτροπής απασχόληση - έναντι των εργαζομένων που προέρχονται από την αναστολή ή και του λοιπού προσωπικού, δηλαδή του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί¨, δηλώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

 Ποιοι θα πάρουν το πλήρες ποσό

Εντός του Μαΐου θα τρέχουν παράλληλα ημέρες από το πρώτο πακέτο και ημέρες παράτασης για πολλούς μισθωτούς. Συνεπώς, το πλήρες ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στο δεύτερο πακέτο στήριξης δικαιούνται να λάβουν :

 - εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο

- εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αλλά μπαίνουν σε παράταση αναστολής από τους εργοδότες τους έως τις 31 Μαΐου και παραμένουν σε αναστολή έως τις 31 Μαΐου (χωρίς προσωρινή διακοπή ή κατάργηση)

- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που είχαν παραμείνει ανοικτές αλλά υπολειτουργούσαν και θεωρήθηκαν πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή από τον εργοδότη τους θα πρέπει να λάβουν αναλογία της οικονομικής ενίσχυσης εφόσον ενταχθούν στην παράταση.

 ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια