Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πως θα «πολεμάει» τo κινητό μας τον κορωνοϊό

Ελλάδα
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πως θα «πολεμάει» τo κινητό μας τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εφαρμογές που μπορεί να ριχτούν στη μάχη κατά του ιού

Για πρωτοποριακές εφαρμογές στο κινητό μας που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση της προόδου της νόσου ή η ενημέρωση των πολιτών για πιθανή τους έκθεση σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, έκανε λόγο ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δασκαλάκη, στη μάχη που δίνεται από το μέτωπο της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ειδικά οι εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα, που θα "καταγράφουν" κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας "ενημερώνουν" αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού.

Υπάρχουν και κίνδυνοι

"Συζητείται έντονα το θέμα εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούν μια βάση δεδομένων σχετικά με ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε στενή επαφή τον τελευταίο μήνα και εάν εκείνος αργότερα βρεθεί θετικός στον ιό θα ενημερώνονται όλες οι επαφές του. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα είμαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. Επίσης οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα θα είναι αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά όποτε στα μάτια κάποιου που προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία, θα βλέπει ότι διάφορα κρυπτογραφικά κλειδιά βρέθηκαν κοντά σε αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει το σε ποιον αυτά αναφέρονται. Ωστόσο πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση. Την οποία βάση, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί ας πούμε η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να μπορεί να την χρησιμοποιήσει", ανέφερε σύμφωνα με το thetoc.gr χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ υπογράμμισε ότι υφίστανται και ζητήματα βοηθητικής και παράλληλα έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου και για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μια επιδημία των fake news, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιον, θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News