Χαρδαλιάς: Δεν αντιλαμβάνομαι την χαλάρωση – «Ας βάλουμε δυνατά θεμέλια για το επόμενο στάδιο»

Ελλάδα
Χαρδαλιάς: Δεν αντιλαμβάνομαι την χαλάρωση – «Ας βάλουμε δυνατά θεμέλια για το επόμενο στάδιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδική αναφορά για τα συνδικάτα και τα κόμματα που θα πρέπει να σεβαστούν το γενικό καλό την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του ανέφερε πως μένουν μόλις 3 μέρες για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των μέτρων.

«Η κόπωση μας έχει καταβάλει όμως κάθε μέρα στο σπίτι ενισχύει τα θεμέλια για το επόμενο στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως αυτή η Πρωτομαγιά δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες όπως και συνέβη και με το Πάσχα. «Θα περάσουμε αυτήν την Πρωτομαγιά διαφορετικά, είτε στο σπίτι είτε κοντά σε αυτό. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις στο εξοχικό και το χωριό μας», δήλωσε.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις συγκεντρώσεις κομμάτων και συνδικάτων που συνηθίζονται την συγκεκριμένα μέρα, ξεκαθαρίζοντας πως «προσβλέπουμε πως όλοι θα αναγνωρίσουν την κρισιμότητα των στιγμών και θα σεβαστούν την γενική προσπάθεια για την αποφυγή διασποράς του ιού».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπενθύμισε πως μέχρι την Δευτέρα τα έντυπα μετακίνησης και τα sms παραμένουν υποχρεωτικά.

Για το επόμενο στάδιο ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς δεν υπάρχει manual και έτοιμες γνώσεις που να μας οδηγούν.

«Μιλάμε για σχέδιο που μπορεί να τροποποιείται στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις, η κάθε χώρα αντλεί εμπειρία από καλές πρακτικές διεθνώς, με πρώτο μέλημα πάντα την υγεία των πολιτών».

Για αυτό θα πρέπει να τηρούμε τις νέες συνήθειας με ευθύνη: «Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε», ανέφερε υπενθυμίζοντας το τρίπτυχο την νέας κανονικότητας.

Παράλληλα, δήλωσε πως συγκεντρώνονται τα ερωτήματα των πολιτών για την νέα κανονικότητα τα οποία και θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες στις ημερήσιες ενημερώσεις.

«Από Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού και της περιφερειακής ενότητας της μόνιμης κατοικίας, εξαίρεση την Αττική και Θεσσαλονίκη που η μετακίνηση επιτρέπεται εντός της μητροπολιτικής περιοχής».

Στο επιχειρησιακό σκέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τελειώνει σήμερα η περίοδος της καραντίνας στην περιοχής Νέας Σμύρνης στην Λάρισα.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων σε 14 δομές φιλοξενίας που φιλοξενεί ευάλωτους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 1.280 δείγματα σε γηροκομεία, κέντρο βρεφών, κέντρο αστέγων, κέντρα φιλοξενίας, παιδότοπους και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.

Στις πτήσεις εξωτερικού, ανέφερε πως χθες έγιναν 2 τακτικές πτήσεις με 159 επιβάτες. Μόνο ένας επιβάτης βρέθηκε θετικός.

Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στις μετακινήσεις και στην χαλάρωση την οποία «δεν αντιλαμβάνεται» ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας και 1.301 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση, τα περισσότερα από την αρχή του μέτρου.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και 9 συλλήψεις για παράνομη λειτουργία των καταστημάτων.

Ολοκληρώνοντας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «σε 3 μέρες μπαίνουμε σε μια νέα φάση και η τήρηση των μέτρων υγιεινής γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη. Οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο της ζωής μας. Συνεχίζουμε να μένουμε υπεύθυνοι και ασφαλείς.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News