Ιερά Σύνοδος: Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία - Από 17/5 η συμμετοχή των πιστών στις λειτουργίες

Ελλάδα
Ιερά Σύνοδος: Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία - Από 17/5 η συμμετοχή των πιστών στις λειτουργίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρουσία των πιστών στις Εκκλησίες θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου αναφορικά με τα όσα ανακοινώθηκαν στο  διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο της άρσης των μέτρων οι Εκκλησίες θα ανοίξουν σε δύο φάσεις. Από τις 4 Μαΐου οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή, ενώ οι πιστοί από τις 17 Μαΐου θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Ωστόσο, όπως και σε άλλους κλειστούς χώρους, η παρουσία των πιστών στις Εκκλησίες θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι ιεράρχες ανέμεναν την επιστροφή των πιστών στη Θεία Λατρεία από την πρώτη ημέρα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, δηλαδή στις 4 Μαΐου.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τελικά να αποδεχτεί την απόφαση των οργάνων της πολιτείας και θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να προετοιμαστεί καλύτερα για τη συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες. Για τον σκοπό αυτό η ΔΙΣ θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη 12Μαΐου 2020.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετική Εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με όλες τις σχετικές οδηγίες για την προσέλευση των πιστών στους ναούς για την κατ’ ιδίαν προσευχή τους.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος επανέλαβε πως ζήτημα περί Ιερού Μυστηρίου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία. «Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Κατά την προσέλευσή τους στη Μονή Πετράκη, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, όσο και τα Συνοδικά μέλη, καθώς και το πολιτικό προσωπικό, θερμομετρήθηκαν στην είσοδο, ενώ στην αίθουσα της συνεδρίασης υπήρχαν και αντισηπτικά. Νοσηλεύτρια πραγματοποίησε τη θερμομέτρηση στους ιεράρχες, ενώ στο ισόγειο του Συνοδικού Μεγάρου στήθηκε ένα νέο ιατρείο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News