Έντονη κριτική Τσίπρα: «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά»

Ελλάδα
Έντονη κριτική Τσίπρα: «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αρχικά ότι απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη καθώς έθεσαν σε προτεραιότητα «την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία.

Σε εξέλιξη στη Βουλή βρίσκεται η συζήτηση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ήταν  στο βήμα της Βουλής.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η πρωτολογία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε έντονους τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του καθώς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για τις επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αρχικά ότι απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη καθώς έθεσαν σε προτεραιότητα «την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία.

«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε. Και δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσαν οι πολίτες

«Οι πολίτες έδωσαν χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ»., τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποίησε αυτό τον χρόνο καθώς: «Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε προσλήψεις στον ΕΣΥ, δεν προετοιμάστηκε όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ και δεν οργάνωσε την αντιμετώπιση της πανδημίας με τρόπο που να επιτρέπει να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα, αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημόνων με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τσίπρας: Δυσκολεύομαι να καταλάβω την απόφαση για τα σχολεία

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική για αυτή την απόφαση: «Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία».

Αναφέρθηκε, μάλιστα σε παραδείγματα άλλων χωρών σύμφωνα με τα οποία η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι λάθος και έκανε λόγο για αχρείαστο ρίσκο. «Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ! Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές; Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός ; Δε τολμώ να το πιστέψω. Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι στο διάγγελμά του δεν έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις ενώ τόνισε ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όχι μόνο ωραία λόγια, πατρικές χειρονομίας, υποκριτικές κολακείες, και χειροκροτήματα. «Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά. Μόνο μας είπατε δική σας η ευθύνη. Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσπαθείτε να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη στρατηγική να μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία προκειμένου να νομοθετεί δίχως λογοδοσία, να περνά ρυθμίσεις προς όφελος των ιδιωτών της υγείας και να εγκαταστήσει «ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας», κάνοντας λόγο για την η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη.

«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη. Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Αντιδραστική και ταξικά μονομερής αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. ‘Έκανε λόγο για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων. Έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης που μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Δικό σας σχέδιο».

iefimerida

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News