Ελλάδα

Κραυγή από τους Έλληνες δασκάλους του Μονάχου – Το νομοσχέδιο θα «φέρει» κενά στα σχολεία

Ζητούν 3 + 2 έτη απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο

Στήριξη στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση ψηφίζοντας 3 + 2 έτη απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο για όλους, ζητούν οι εκπαιδευτικοί του Μονάχου. Σε επιστολή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Μονάχου και Περιχώρων «Ο ΠΛΑΤΩΝ» προς το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τις συνέπειες που έχει στην εκπαίδευση μαθητών στο εξωτερικό .

 

Όπως αναφέρεται:

 

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ  /  Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

κατατέθηκε στις 22-04-2020 το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»  του Υπουργείου Παιδείας που  αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και στο Άρθρο 29 « Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016,  στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις και  το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης.»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2020 η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη παρευρέθηκε στην Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», όπου στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών να επεκταθεί το επιμίσθιο και για τα πέντε (5) χρόνια που είναι αποσπασμένοι. Τι συνετέλεσε στην αλλαγή στάσης του ΥΠΑΙΘ απέναντι στο καθολικό αίτημα της ομογένειας και των εκπαιδευτικών, για πενταετή απόσπαση με επιμίσθιο; Πρόκειται για εμπαιγμό και βάλλεται η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, όταν ζητάτε να εργαστούν μόνο με τον ελληνικό μισθό, σε χώρες της Ευρώπης, ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιό τους. Επισημαίνουμε, επίσης, πως η ανακοίνωση της Υφυπουργού δημιούργησε έναν εφησυχασμό και μια προσμονή για θετική εξέλιξη στους άμεσα ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που διανύουν το 4ο έτος της απόσπασής τους. Η αργοπορία της κατάθεσης του νομοσχεδίου εμπαίζει ιδιαίτερα αυτούς τους εκπαιδευτικούς και τους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, άγχος και το δίλημμα να αποφασίσουν αν θα προσβάλλουν τις συμβάσεις για κατοικία, τηλεφωνία, ενέργεια, στις 30.04.2020,  όπως ορίζει ο νόμος να πραγματοποιείται τρεις μήνες νωρίτερα, ή να περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.Ο Σύλλογός μας είχε θέσει εγκαίρως όλα αυτά τα θέματα, και με επιστολές στο Υπουργείο και κατά τη συνάντησή μας, στο Μόναχο, με τη Γενική Γραμματέα κ. Γκίκα, η οποία έδειξε να τα γνωρίζει και να τα κατανοεί. Επίσης, αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει, για το σχολικό έτος 2020-2021,τουλάχιστον 40 κενά εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας, τα οποία δύσκολα θα αναπληρωθούν, λαμβάνοντας υπόψιν και την υγειονομική κρίση. Αναρωτιόμαστε πόσοι θα υποβάλλουν αίτηση για απόσπαση στο εξωτερικό, αφού όπως ήδη γνωρίζετε, στις τρεις προηγούμενες προσκλήσεις σας και υπό καλύτερες συνθήκες, δεν ανταποκρίθηκαν. Μια τέτοια πολιτική βούληση οδηγεί στην υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού που  καλούνται να λειτουργήσουν με αλλαγές στο ωρολόγιό πρόγραμμά τους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτονόητα ανησυχούν οι γονείς βλέποντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων. Ζητάμε να δείξετε έμπρακτα ότι στηρίζετε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ψηφίζοντας 3 + 2 έτη απόσπασης στο εξωτερικό με επιμίσθιο για όλους».  

Με εκτίμηση

Το Δ Σ  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων                                         

 

« Ο ΠΛΑΤΩΝ»                    

     Λανόπουλος Θωμάς      Πρόεδρος

     Αλεξάκη Βαρβάρα        Αντιπρόεδρος

     Γεωργίου Ευαγγελή       Γραμματέας

     Μάντζιαρη Ευαγγελία    Ταμίας

     Τζογάνη  Άννα                Μέλος

     Κασωτάκη Μαρία           Μέλος

    Ιωαννίδου  Μάρθα            Μέλος

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια