Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας: Πώς καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων των εργαζομένων

Ελλάδα
Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας: Πώς καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων των εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε πώς καθορίζεται από το υπουργείο Εργασίας ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που αντιστοιχούν στους ονομαστικούς τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, βάσει της υπουργικής απόφασης, δίνεται παράταση για το μήνα Μάρτιο - που είναι και ο πρώτος μήνας εφαρμογής των αναστολών - για την υποβολή κύριων και συμπληρωματικών ΑΠΔ, μέχρι τις 15 Μαΐου 2020. Τονίζεται ότι, για το μήνα Μάρτιο, η ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης εργασίας ορίζεται αυτή που θα έχει δηλώσει ο εργοδότης στην ΑΠΔ.

Στόχος της απόφασης είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των λογιστών μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών και την προσαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την υποβολή ενιαίας ΑΠΔ, που θα περιλαμβάνει την κανονική εργασία και την αναστολή.

Οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούν για τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο προϋπολογισμός θα καλύψει στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του εργοδότη.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει: «Καθώς υλοποιείται η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, μέσα από την οποία "γεννήθηκε" ο νέος Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦΚΑ), μπορούμε πλέον να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ψηφιακά εργαλεία του, να καλύψουμε ασφαλιστικά τους εργαζόμενους και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως κάνουμε και σήμερα, με την εφαρμογή της νέας ΑΠΔ».

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News