Ελλάδα

Πως θα διαλέξετε το σωστό πλέξιγκλας για την επιχείρησή σας

Συμβουλές από τους ειδικούς

Με το lockdown να βρίσκεται σε άρση, πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που επιλέγουν πλέξιγκλας για τα καταστήματά τους.

Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή υλικού για διαχωριστικά προστασίας κοινού από τον Covid-19;

Την απάντηση δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων, σε σχετική της ανακοίνωση:

«Πληθώρα ερωτημάτων και προβληματισμών καταγράφονται τις τελευταίες μέρες προς τον κλάδο των Υαλοπινάκων για την ορθή επιλογή υλικών στα διαχωριστικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους συνδιαλλαγής κοινού και που προβλέπονται για την προστασία των πολιτών, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά σωματιδίων μεταξύ τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων – Βιοτεχνών Υαλοπινάκων θέλοντας να βοηθήσει τους πολίτες, καθόλα αρμόδια με τη θεσμική ευθύνη που της επιβάλει ο ρόλος της, καταθέτει τα ακόλουθα:

Τα διαχωριστικά προστασίας κοινού, μιλώντας ειδικότερα από τον Covid-19 στην τωρινή συγκυρία, ανήκει στην κατηγορία των νοσοκομειακών υλικών/κατασκευών προστασίας (π.χ. χρήση σε ΜΕΘ) και η ορθή επιλογή υλικού για την κατασκευή τους καθορίζεται από τις παρακάτω απαιτήσεις:

α) αντίσταση σε κρούσεις

β) αντίσταση στην τριβή, χάραξη και αλλοίωση της επιφάνειας

γ) αντοχή σε διάφορες δραστικές χημικές ουσίες

δ) αντίσταση στην ανάπτυξη ή διάδοση φλόγας και καπνού

Ειδικότερα:

  1. Οι υαλοπίνακες είναι ένα δομικό στοιχείο όπου όχι μόνο η παραγωγή αλλά και όλες οι κατεργασίες του και εφαρμογές του καλύπτονται από Ευρωπαϊκή Σήμανση προϊόντος. Έτσι κάθε κατεργασία που αποσκοπεί στην μορφοποίηση (κοπές, διάτρηση και λείανση ακμών ΕΝ572), στην πρόσδοση χαρακτηριστικών ασφάλειας στην χρήση ή από πτώση (στρωματοποίηση ΕΝ1279, θερμική κατεργασία σκλήρυνσης ΕΝ12150 ΕΝ1863) αλλά και στην εφαρμογή και τοποθέτηση, καλύπτονται από ένα αυθύπαρκτο για το τελικό σύστημα προστασίας, πλέγμα πιστοποιήσεων σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.
  2. Οι μηχανικές ιδιότητες του υαλοπίνακα παραμένουν σταθερές στη διάρκεια ζωής του, ανεπηρέαστες από περιβαλλοντικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας ευστάθεια στην εφαρμογή στη διάρκεια του χρόνου. Υλικό ασφαλές-υψηλής επιφανειακής σκληρότητας, ανθεκτικό σε ακτινοβολία (ηλιακή ή μη). H αντίσταση σε διαφορικές θερμικές καταπονήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλή, διατηρώντας την αρχική γεωμετρία και σχήμα ανεπηρέαστα.
  3. Η επιφάνεια του υαλοπίνακα είναι ανθεκτική σε μηχανική καταπόνηση, καθημερινό καθάρισμα με μαλακό ή όχι αντικείμενο και σε χημική προσβολή από τα συνήθη χημικά καθαρισμού.
  4. Η επιφάνεια του υαλοπίνακα δεν έχει πόρους, είναι λεία, στιλπνή και καθαρίζεται - απολυμαίνεται εύκολα και άμεσα, χωρίς υπολείμματα από βλαβερούς μικροοργανισμούς ή βρωμιά. (Xρήση σε χώρους υγιεινής, τροφίμων)
  5. Οι υαλοπίνακες δεν είναι απορροφητικοί σε υγρασία ή οποιοδήποτε υγρό, διάλυμα αερίου σε υγρό, αφρό, καθιστώντας τους έτσι ιδανικούς για χρήση σε χρήση όπου διεπιφάνεια διαχωρισμού απαιτείται. (Xρήση σε εργαστήρια-αντιδραστήρια-χημικών διεργασιών)
  6. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους στο κτίριο, τόσο εσωτερικά όσο και στο κέλυφος, υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένες και πιστοποιημένες διαδικασίες και συστήματα που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση ασφάλειας-προστασίας της ανθρώπινης ζωής από εξωτερικές επιβουλές ή από πτώση πάνω στην επιφάνεια (Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ Υαλοπινάκων Ασφαλείας) αλλά και κάθε σχεδιαστική-αισθητική-λειτουργική ανάγκη. (Xρωματισμοί, αμμοβολή-εκτυπώσεις-ιδιωτικότητα, κλπ.)
  7. Οι υαλοπίνακες κατηγοριοποιούνται ως πρακτικά άκαυστα υλικά σύμφωνα με ΕΝ13501-1 ως προς την αντίδραση στην φωτιά, δεν μεταδίδεται η φωτιά, δεν αυξάνεται το πυροθερμικό φορτίο του χώρου εγκατάστασης, ενώ, πολύ σημαντικό, δεν παράγεται καθόλου καπνός ή διάπυρα σωματίδια στην περίπτωση που εκτεθεί σε ανεπτυγμένη φωτιά

Με βάσει όλα τα παραπάνω, ο Υαλοπίνακας χρησιμοποιείται, χρόνια τώρα, σε όλα τα νοσοκομεία -ειδικότερα στις Μ.Ε.Θ.-, σε γκισέ τραπεζών, ταχυδρομείων, φαρμακείων, αλλά ακόμα και στη χρήση φιαλών όπως σε αναψυκτικά, ποτά και συναφή είδη, αποτελώντας την ιδανικότερη ολοκληρωμένη επιλογή σε διαχωριστικά προστασίας κοινού και όχι μόνο.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια