Μόλις 10 νέα κρούσματα - 139 θάνατοι στη χώρα

Ελλάδα
Μόλις 10 νέα κρούσματα - 139 θάνατοι στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

41 διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ - 2576 συνολικά τα κρούσματα

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωσή τους προχώρησαν το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναλειτουργία των δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα είναι 10 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.576.

«41 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 139 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

*3.162.000 κρούσματα παγκοσμίως

* 975.000 έχουν αναρρώσει, 219.287 θάνατοι παγκοσμίως

*10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

*2.576 συνολικά

* 41 διασωληνωμένοι

*Διάμεση ηλικία 67 ετών

*71 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

*1 ακόμη καταγεγραμμένος θάνατος

*Πάνω από 72.000 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας «κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλυτώσαμε από το κακό», ωστόσο όπως είπε «όχι χωρίς απώλειες».

Ο κ. Τσιόδρας για άλλη μία φορά έκανε ειδική αναφορά στη σωστή χρήση μάσκας, όπως μάλιστα είπε «τα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας», ενώ πριν όχι. «Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν», όπως τόνισε.

Επίσης τόνισε για άλλη μία φορά εκτός από τη χρήση μάσκας, πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής , καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ μας, συμπληρώνοντας: «Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».

Τόνισε πως «τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό μέτρο», ενώ επεσήμανε την ακαταλληλότητα της χρήσης μάσκας με βαλβίδα.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στη λάθος χρήση της μάσκας και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον υγεία μας. «η χρήση της μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας είναι λάθος», είπε «μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας».

Αυτό που πρέπει να κάνουμε επανέλαβε είναι να χρησιμοποιούμε «πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες - θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών», όπως ανέφερε.

Τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν στο άνοιγμα των σχολείων

Ο κ.Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία για τη σχέση του κορωνοϊού με τα παιδιά, είπε ότι με βάση διεθνείς μελέτες «πρώτον, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά. Δεύτερον, εμφανίζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες. Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα. Τα παιδιά μολύνονται κυρίως μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τέταρτον, τα παιδιά κολλούν τη νόσο 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και 4 φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών. Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη» είπε ο Σ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρια διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές.

«Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις». Τέλος αναφέρθηκε σε ένα έκτο δεδομένο, ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου. «Μετά από όλα αυτά καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία». Τα παιδιά όπως είπε ο κος Τσιόδρας επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.

Στόχος να προλάβουμε μια νέα έξαρση του κορωνοϊού

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη μέρα επανέλαβε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. «Να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα και σιγά σιγά σε πλήρη κανονικότητα όταν αυτό είναι εφικτό».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για το πώς μπορεί να περιοριστεί ένα νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με καθημερινή παρατήρηση του πραγματικού αναπαραγωγικού αριθμού της επιδημίας ώστε να δουλεύουμε με τους αριθμούς.

«Οι αριθμοί συνήθως όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο. Προσαρμοζόμαστε στην αβεβαιότητα, η οποία γίνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερη βεβαιότητα και ξεπερνάμε τις δυσκολίες».

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που είχε να κάνει με το αν πλέον το βάρος για την πορεία της επιδημίας περνά περισσότερο στους πολίτες, είπε: «Φυσικά και το βάρος δεν περνάει τώρα στον πολίτη, το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη. Κι αυτό το κατανοούμε και το νοιώθουμε. Το βάρος ήταν σε όλους μας, δεν αλλάζει κάτι τώρα».

Ν. Χαρδαλιάς: «Η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο»

Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε περαιτέρω.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει αυτή την ώρα η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ν. Κεραμέως: «Ξεκινάμε μία δυναμική διαδικασία»

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, στηρίζεται και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

«Έχουμε ως κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών, και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται, και θα επανεξετάζεται αν χρειαστεί στο πλαίσιο νέων δεδομένων, τόνισε η υπουργός.

«Στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, προχωρούμε τώρα στο επόμενο βήμα, την αποκλιμάκωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», υπογράμμισε.

Επιγραμματικά, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως εξής:

Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

* Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.

* Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.

* Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.

* Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

* Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

* Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

* Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

* Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

* Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

* Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

* Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

* Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

* Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

* Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

* Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

* Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

* Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

* Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

* Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

* Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

* Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

* Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

* Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

* Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

* Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

* Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

* Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

* Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

* Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

* Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

* Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.

* Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.

* Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

* Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Για το θεσμό της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

* Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

* Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.

* Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.

* Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Ανώτατη Εκπαίδευση

* Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

* Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

* Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.

* Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

* Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

* Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Χώροι λατρείας

* Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.

* Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.

* Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News