Ανατροπές στις ημερομηνίες «κλειδιά» μετά τις 4 Μαΐου - Πού θα δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός στο αποψινό διάγγελμά του

Ελλάδα
Ανατροπές στις ημερομηνίες «κλειδιά» μετά τις 4 Μαΐου - Πού θα δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός στο αποψινό διάγγελμά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα αρθούν μετά την τη χαλάρωση της καραντίνας.

Το διάγγελμα, στις 6 το απόγευμα, θα περιγράφει την επόμενη ημέρα, πώς θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα στην οποία αναφέρθηκαν χθες οι Σ. Τσιόδρας και Ν. Χαρδαλιάς.

Κι αν κάποιοι περιμένουν ότι θα «πάρουν τις ζωές τους πίσω», πλανώνται πλάνην οικτράν. Το νέο τοπίο στη χώρα, και σε όλο τον κόσμο, θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε.

Οριστικές θεωρούνται οι παρακάτω ημερομηνίες και αποφάσεις:

11 Μαΐου

τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της τρίτης λυκείου.

18 Μαΐου

θα ανοίξουν και οι άλλες τάξεις του λυκείου και τα Γυμνάσια

1 Ιουνίου

Θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Μέχρι αργά το βράδυ ήταν υπό εξέταση το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία καθώς εκεί υπήρχαν και πιο σύνθετα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αλλά και τις περιπτώσεις με τις προπληρωμές σε περίπτωση που κάποιος γονιός δεν επιθυμεί ή έχει σοβαρούς λόγους να μην στείλει το παιδί του στην δομή.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν όλα εκτός από τα μεγάλα την Τρίτη 5 Μαΐου.

ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΑΖ

Στις 2 Ιουνίου θα επιτραπεί η κολύμβηση στις παραλίες, σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Ωστόσο δεν θα είναι ακόμα δυνατό να ανοίξουν και οι οργανωμένες πλαζ οι οποίες θα λειτουργήσουν λίγες μέρες αργότερα κι αυτό διότι υπάρχουν σε όλες μπαρ , καφέ και καταστήματα εστίασης τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα υπόλοιπα του υγιειονομικού ενδιαφέροντος.

Από τις 4 Μαΐου οι ηλικιωμένοι θα επιτραπεί (και θα παροτρυνθούν γι αυτό) να πάνε στα χωριά τους ή στην εξοχική τους κατοικία. Αυτό θα μπορεί να γίνει μία φορά, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να κάνουν συνεχείς μετακινήσεις μπρος πίσω. Με απλά λόγια θα επιτραπεί να περάσουν καλοκαίρι, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι στο χωριό ή στο εξοχικό και η παρότρυνση θα είναι να μην έχουν συχνές άσκοπες μετακινήσεις εκτός της περιοχής όπου θα βρίσκονται.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η μετακίνηση από μία περιφέρεια σε άλλη, θα επιτραπεί από τις 18 Μαΐου και μετά, πάντα με την παρότρυνση της λελογισμένης χρήσης εφόσον δεν υπάρχει δουλειά ή σοβαρός λόγος.

Οι μετακινήσεις στα νησιά θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουνίου, μαζί με την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας όμως ως αργά χθες το βράδυ υπήρχε και η πρόταση να επιτραπεί σε ταξιδιώτες η μετάβαση από την 1η Ιουλίου που θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΑΓΩΝΕΣ

Από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ατομικές σε πρώτη φάση προπονήσεις των επαγγελματικών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές μόνοι, ή σε δυάδες και τριάδες θα προπονούνται και στα τέλη Μαΐου θα αρχίσουν ολοκληρωμένες προπονήσεις με μπάλα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου αλλά αυτό μετά από απόφαση των ποδοσφαιρικών ενώσεων.

Οι επαγγελματικές ομάδες έχουν ήδη ενημερωθεί. Οι αγώνες θα γίνουν με περίπου 100 άτομα πλέον των όσων βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι. Γιά το πως θα αγωνίζονται οι αθλητές επελέγη το μοντέλο bundesliga , και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τους επιστήμονες.

Τα ατομικά αθλήματα θα ξεκινήσουν προπονήσεις από τις 4 Μαΐου.

Με απαγορεύσεις, με διαλλείματα ελευθερίας, με μέτρα που μπορεί να ξανάρθουν αν η πανδημία επανέλθει και με ένα βασικό… αξεσουάρ που θα έχουμε όλοι μας πάντα. Οχι, πλέον, την βεβαίωση μετακίνησης, αλλά μια μάσκα με την οποία θα κυκλοφορούμε. Σε κλειστούς χώρους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί, σε μαγαζιά και όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψήφισε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων, στις 4 Μαΐου σε δημόσιους χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προστασίας από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως το συχνό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της χρήσης της μάσκας θα αφορά το διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αναμένεται – κατά πάσα πιθανότητα – στις 4 Μαΐου.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, κεντρικές οδηγίες για την επόμενη μέρα αναμένονται, ευθέως ή εμμέσως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τα στελέχη του κατά την τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη έχει «κλειδώσει» εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.

Αλλά την εξειδίκευση της χαλάρωσης των μέτρων θα κάνουν οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στην αυριανή συνέντευξη τύπου, μετά το διάγγελμα.

Στο νέο – έκτο, κατά σειρά – τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, ωστόσο θα υπογραμμίσει παράλληλα την κρισιμότητα του επόμενου διμήνου, καλώντας εκ νέου τους πολίτες σε συστράτευση και επαγρύπνηση. «Χαλαρώνουμε σταδιακά, αλλά με προσοχή. Κερδίζουμε μάχες, η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία» είναι η γραμμή της κυβέρνησης, η οποία έχει «κλειδώσει» ήδη τις κρίσιμες ημερομηνίες προκειμένου να βάλει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σκοπεύει να περιγράψει συνολικά τα επόμενα βήματα του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου, όπως περιλαμβάνονται στο «στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης» που έχει στα χέρια του. Θεωρείται σίγουρο ότι θα αναφερθεί στις θυσίες των πολιτών και στα «κέρδη» της Ελλάδας από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξηγήσει γιατί έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση των πρώτων οικονομικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το πρωθυπουργικό «ξεκινάμε» δεν θα σηματοδοτήσει όμως την επιστροφή σε μια εύκολη καθημερινότητα. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη για καινούργιους κανόνες, επί μακρόν προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων και νέες συνήθειες στην εργασία, στις μετακινήσεις, στην ατομική υγιεινή. Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο με μπαράζ διαβουλεύσεων, αναμένεται σήμερα νέος κύκλος συσκέψεων ώστε ο ίδιος να ενημερωθεί για τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και να ξεκαθαριστούν τα μέχρι στιγμής «θολά» σημεία του σχεδιασμού, όπως η λειτουργία των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ημερομηνίες – κλειδιά

Οι κρίσιμοι υγειονομικοί όροι που θα τεθούν (η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους κ.λπ.) αποτελούν ουσιαστικά τις τελικές αλλά πολύ κομβικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού πλάνου. Δεδομένη θεωρείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η 4η Μαΐου ως «πρεμιέρα» της επανόδου με άνοιγμα των μαγαζιών λιανεμπορίου (εκτός των πολυκαταστημάτων), μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά και με απελευθέρωση αθλητικών δραστηριοτήτων ώστε οι προπονήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και δίχως χρήση αποδυτηρίων. Επίσης ειλημμένη είναι η απόφαση για επιστροφή στις τάξεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε να ακολουθήσουν διαδοχικά τα Γυμνάσια (τέλη Μαΐου) και τα Δημοτικά (τον Ιούνιο).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της τρίτης λυκείου.

Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου, καθώς και των γυμνασίων, ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει απόφαση για άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

«Οι κύκλοι άρσης – επιβολής θα υπάρχουν. Θα ανοίξουμε ένα σχολείο, αλλά θα το κλείσουμε ξανά, εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα» έλεγαν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση της κατάστασης.

Το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε χθες ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Εισηγηθήκαμε τα σχολεία να ανοίξουν υπό όρους, αλλά όχι πριν τις 11 Μαΐου» κάτι που αφορά όλες τις βαθμίδες, διευκρίνισε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης..  Τα παιδιά είναι κυρίως ασυμπωματικοί μεταδότες του ιού.

Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής.

Επιπλέον τόνισε πως πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει μετάδοση μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά καλό θα είναι να ελέγχονται πριν πάνε στο σχολείο.

Οι όροι ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο τραπέζι των εισηγήσεων της επιτροπής.

Η επάνοδος και οι δυσκολίες

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Ο κ. Μαγιορκίνης, εξήγησε πως η ανοσία της αγέλης χρειάζεται εκτενή σχεδιασμό και στατιστική ανάλυση γιατί «μπορείς πολύ εύκολα να πέσεις έξω» στους υπολογισμούς.

Στην Ελλάδα για να μπορούμε να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία, όπως υπολογίζει ο κ. Μαγιορκίνης, θα πρέπει οι θάνατοι να φτάσουν τους 35.000-40.000 και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Αυτή τη στιγμή 10.000-30.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί.

«Αν έχουν ανοσία και θα έχουν και μετά από δυο χρόνια δεν το ξέρουμε», είπε ο καθηγητής.

Ο υπολογισμός αυτός συνεπάγεται πάνω από 1 εκατ. ώρες στη ΜΕΘ για τα επόμενα 7,5 χρόνια.

Καφέ και εστιατόρια

Με τα καταστήματα εστίασης να αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, οι ιδιοκτήτες τους τελούν στάση αναμονής και αγωνίας για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών. Τα καφέ θα είναι δεύτερα ή τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.

Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.

Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησίες θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς, αλλά ποια θα είναι τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται.

«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ, είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη με την οποία ζητούσε το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενό της.

Σε αυτή ζητούσαν, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι εκκλησίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο επιστροφής αναμένεται να συζητηθούν και στο μεθαυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εστιάσει επιπλέον στον νομοθετικό προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες. Ο Πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του θέλουν ταχύτητα και αποτέλεσμα στη διαχείριση της επόμενης μέρας, φέρνοντας μπροστά, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε παρέμβαση θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Βεβαίως με ενδιαφέρον αναμένονται τόσο το περιεχόμενο όσο και ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να μεταφέρει στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα μηνύματά του, στη σκιά και της υπόθεσης «vouchers».

Εξάλλου, το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει την ειδική συνεδρίαση (σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού) για ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, κατά την οποία προεξοφλούνται οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

in.gr - dikaiologitika

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News