Ελλάδα

Διαφορετικό Πάσχα για κρεοπώλες και κτηνοτρόφους: Πούλησαν όσο - όσο

Υπό τον φόβο μην τους μείνουν αδιάθετα τα σφάγια έριξαν στα τάρταρα τις τιμές παραγωγού: Από 5,80 ευρώ τα Χριστούγεννα, 3,80 ευρώ το Πάσχα

Διαφορετική από τη συνηθισμένη ήταν η εικόνα στην αγορά κρέατος τις ημέρες του Πάσχα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Μικρότερη ήταν η ζήτηση φέτος στις αγορές της ελληνικής περιφέρειας, καθώς τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών για τον περιορισμό του ιού δεν επέτρεψαν στους κατοίκους των αστικών κέντρων να μετακινηθούν.

Αντιθέτως, αύξηση παρουσίασε η ζήτηση αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος δεν είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και επειδή το προηγούμενο διάστημα όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι αρκετά αρνιά και κατσίκια θα έμεναν απούλητα.

«Η έλλειψη οργάνωσης είναι αναμφίβολα μία από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς κρέατος. Μια ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του κρέατος, και να θέσει κανόνες στην εγχώρια αγορά, είναι ο εμπορικός κλάδος και οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, από κοινού, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με στόχο μια διεπαγγελματική συμφωνία», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας.

Οι τιμές

Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων προς τους προμηθευτές, οι οποίοι, αφού είδαν τις εξαγωγές να παίρνουν την "κάτω βόλτα", φοβήθηκαν μήπως τελικώς τους μείνουν όλα τα σφάγια αδιάθετα.

Οι τιμές κινήθηκαν στα επίπεδα των 3,8 ευρώ ανά κιλό, όταν πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, οι τιμές ανά κιλό είχαν φτάσει ακόμα και τα 5,8 ευρώ. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που στις τάξεις των κτηνοτρόφων καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για το φετινό Πάσχα, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Οι χαμηλές τιμές που διέθεσαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια δεν εμπόδισε την εμφάνιση του φαινομένου της αισχροκέρδειας, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν αμνοερίφια ακόμα και με 11 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να ορίζονται οι τιμές με βάση την κατάσταση στην αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση. «Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται σωστή εκτίμηση των αναγκών της αγοράς, θα μπουν οι βάσεις για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής και θέτοντας κανόνες ορθής λειτουργίας για τη διακίνηση των προϊόντων επ' ωφελεία του καταναλωτή», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Εισαγωγές αμνοεριφίων

Ο συνολικός αριθμός των αμνοεριφίων που διοχετεύτηκαν φέτος στην ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 300.000 σε σχέση με την περυσινή πασχαλινή περίοδο.

Το 2019 απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια κατσίκια και αρνιά, με 200.000 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί από τη Ρουμανία.

Φέτος η εικόνα που παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς οι εισαγωγές από Ρουμανία ήταν περιορισμένες και δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τα 25.000 αμνοερίφια.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμνοερίφια, οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με πέρυσι, καθώς παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία "χτυπήθηκαν" από τον κορωνοϊό, αναγκάζοντας έτσι τους κατοίκους των χωρών αυτών να αλλάξουν τα όποια σχέδια είχαν προγραμματίσει για το καθολικό Πάσχα. Ο συνολικός αριθμός που έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού ανήλθε σε 80.000 έναντι των 300.000 πέρυσι.

Στήριξη των κτηνοτρόφων από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ

Τρόπο για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, η οποία θα έρθει μέσα από το οικονομικό πακέτων των 150 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαιτίας του κορωνοϊού, αναζητά ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Βορίδης στον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κέλλας, «οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Θεσσαλίας θα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς είναι γνωστή η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η μεγάλη της συνεισφορά στην αναγέννηση της υπαίθρου».

Από την πλευρά τους, με ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ζήτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχτηκε την περίοδο του Πάσχα.

Μεταξύ των μέτρων που ζητούνται είναι η ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ("de minimis") καθώς και η ενίσχυση, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", κατά 15 ευρώ σε κάθε θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18 ευρώ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια