Ελλάδα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει

Ξεκινά αύριο η συζήτησή του, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να αποσυρθεί

Με αλλαγές και ορισμένες προσθήκες της τελευταίας στιγμής, που ενσωματώθηκαν μετά τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε στη Βουλή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για τις πολεοδομικές διαδικασίες, για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων και επενδύσεων και για τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Το προωθούμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις".

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ αναδεικνύεται ο φυσικός πλούτος της χώρας.

Την ίδια ώρα πάντως, το νομοσχέδιο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει ήδη τους τόνους, κάνοντας λόγο για ένα «αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο- "έκτρωμα"» που πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο στο πρώτο σκέλος του αφορά απλούστευση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι η απλούστευση δε συνιστά έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως, όπως επισήμανε, οι ρυθμίσεις θα υιοθετούν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και την κοινοτική νομοθεσία.

Το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των περιοχών Natura.

Το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από αύριο, με τη συζήτηση επί της αρχής. Μεθαύριο Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μία εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων «με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης». Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να γίνει σε δύο συνεδριάσεις, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου και την Τρίτη 5 Μαΐου.

Εννέα παρεμβάσεις

Ως γνωστόν, το νομοθέτημα περιλαμβάνει 9 μεγάλες παρεμβάσεις:

- Απλοποίηση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

- Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ.

- Νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών χαρτών.

- Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

- Ζωνοποίηση περιοχών Natura.

- Διαχείριση αποβλήτων.

- Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα.

- Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων (για τα αστικά λύματα).

Οι βασικές διατάξεις

* Μια βασική διάταξη του νομοσχεδίου είναι η απλούστευση διαδικασιών και η σύντμηση του χρόνου έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Ο χρόνος που απαιτείται για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα μειωθεί στις 100-150 ημέρες. Με τα τωρινά δεδομένα η διαδικασία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει την 5ετία.

Στόχος του ΥΠ.ΕΝ. είναι οι περιβαλλοντικές άδειες των επενδύσεων να βγαίνουν σε ένα διάστημα 100-150 ημερών!

Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες, με την παρέλευση των οποίων τα αιτήματα θα θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτά, ενώ ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών. Επίσης επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 σε 15 χρόνια και προβλέπεται μελλοντικά η δυνατότητα έκδοσης ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους (one-stop-shop) μόλις υπάρξει, σε κυβερνητικό επίπεδο, η κατάλληλη τεχνική υποδομή.

* Στο μέτωπο των ΑΠΕ, καταργείται πλέον η άδεια παραγωγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αντικαθίσταται από τη "Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας", η οποία θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης. Οι αιτήσεις για την έκδοση των βεβαιώσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τρεις φορές τον χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρήσει τα βήματα για την υλοποίηση της επένδυσης. Τα εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο του Ιουνίου 2018, αξιολογούνται σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο και εκδίδεται απόφαση απόρριψης ή χορήγησης άδειας παραγωγής. Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Σεπτεμβρίου 2018 και μετά, θα εξεταστούν με το νέο καθεστώς. Ακόμη καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής και εισάγεται τέλος για την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού.

* Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από το 0,5MW στο 1MW, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της συνακόλουθης αύξησης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων των εν λόγω σταθμών. Ορίζεται επίσης περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 kW και για υβριδικούς σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ σταθμών ΑΠΕ μέχρι 100 kW, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ερευνητικούς σκοπούς.

* Επεκτείνεται το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon, ώστε να περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

* Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

* Αλλάζει ο χάρτης των προστατευόμενων περιοχών Natura. Για την αναδιάρθρωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, το υπουργείο δρομολογεί ένα κεντρικό φορέα με 24 μονάδες διαχείρισης και κατά τόπους επιτροπές.

Στους πόρους τους εντάσσονται έσοδα από ΑΠΕ, από μισθώσεις αιγιαλών και πρόστιμα. Επίσης οργανώνεται καλύτερα η μετάβαση από το σημερινό στο νέο σύστημα: Για παράδειγμα, η έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα θα γίνει αφού ξεκινήσει η στελέχωσή του, ενώ οι εργαζόμενοι στους φορείς θα μεταφερθούν αυτοδικαίως στον νέο φορέα.

* Γίνεται υποχρεωτική από 31/12/2022 η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. Όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τα καταστήματα που σχετίζονται με την πώληση λαχανικών ή φαγητού πρέπει άμεσα να κάνουν χωριστή συλλογή, αν υπάρχει στον Δήμο καφέ κάδος.

«Γρήγορα οι αδειοδοτήσεις»

«Με τη νομοθετική ρύθμιση, το Δημόσιο θα λέει είτε "ναι" είτε "όχι" στην έκδοση μιας άδειας με βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Δε θα μπορεί όμως στο εξής να τρενάρει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, περιμένοντας ανάπτυξη στη χώρα από τον αέρα τον κοπανιστό!».

Το μήνυμα αυτό έστειλε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο με το περιβαλλοντικό όσο και με το χωροταξικό νομοσχέδιο που ακολουθεί, θα βάλει γερά θεμέλια για να γίνει η Ελλάδα σημείο αναφοράς στην προσέλκυση επενδύσεων, που τις χρειάζεται η χώρα περισσότερο παρά ποτέ.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ένα «αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο- "έκτρωμα"».

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, «με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής στη Βουλή τού νομοσχεδίου για τον δήθεν "εκσυγχρονισμό" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να "περάσει" ό,τι δε θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, «την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, διαλύει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου, ενώ συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας».

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται στις τάξεις περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων για την προωθούμενη αναδιάρθρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ είναι σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όπως επισημαίνουν στο σχετικό ψήφισμα που τίθεται προς διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, δε θα επιτρέψουν να περάσει το νομοσχέδιο γιατί:

  1. «Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια