Υπουργείο Υγείας: 17 νέα κρούσματα - 136 οι θάνατοι στη χώρα

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 17 νέα κρούσματα - 136 οι θάνατοι στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.534 συνολικά τα κρούσματα - 43 ασθενείς διασωληνωμένοι

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησαν στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Δεκαεπτά νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.534.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα, 43 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 136 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του σε παγκόσμιο καταγράφονται 3 εκατ. Κρούσματα, ενώ 208.361 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ειδικότερα:

*17 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

*2.534 συνολικά, το 55,5% αφορά ανδρες

*43 διασωληνωμένοι

*89% με υποκείμενο νόσημα, 65 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

*136 θάνατοι συνολικά

*66.094 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή του ενημέρωση στα συμπτώματα που παρουσιάζονται στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία μπορεί να προκαλέσει ο ιός, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ανάμεσα στα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, διαταραχής γεύσης η όσφρησης».

Αναφέρθηκε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στην αυστηρή τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στην χρήση αντισηπτικού όταν σιγά σιγά αρθούν μερικώς τα μέτρα.

Όπως είπε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού».

Τόνισε επίσης ότι «δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Κατέληξε τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε εθνική επαγρύπνηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας.

Ν. Χαρδαλιάς: Η επόμενη μέρα δε θα είναι μία εύκολη ημέρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην έναρξη της δικής του ενημέρωσης τονίζοντας «αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερη», ισχύουν ευλαβικά τα μέρα όπως τόνισε ενώ είπε ότι «προετοιμαζόμαστε για την άρση αυτών».

Όπως είπε «από την επόμενη εβδομάδα το στοίχημά μας θα είναι η κυκλοφορία τηρώντας όλα τα μέτρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται οι κανόνες. Αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν αμέσως μετά την αυριανή ενημέρωση του πρωθυπουργού».

Για άλλη μία φορά τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε καθώς «ενδέχεται μέτρα που αίρουμε τώρα να τα ξαναπάρουμε αργότερα. Όπως δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα μέχρι τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη δείχνουμε και από τώρα και στο εξής», είπε.  

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, όπως τόνισε, η καθημερινότητά μας δε θα είναι ίδια. Αναφέρθηκε στον εορτασμό της πρωτομαγιάς και είπε ότι «την πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις. Οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μετάδοση του ιού».

Επίσης ειδική αναφορά έκανε και για τον δήμο Μήκος στην Ξάνθη, είπε ότι «παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 4 Μαΐου, ενώ αύριο λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πάτρας».

Τόνισε επίσης ότι μέχρι τις 4 Μαΐου θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλεγχος στους Κήπους το Έβρου, στους εισερχόμενους από την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε σε εισερχόμενες πτήσεις από το εξωτερικό στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο όπου εντοπίστηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα. «Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στην Αθήνα 489 άτομα, με πτήσεις εξωτερικού. Τέσσερις βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό», όπως είπε, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι λίγες ημέρες ακόμα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News