Τσιόδρας: «37 κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι - Σημαντική εστία επιδημίας»

Ελλάδα
Τσιόδρας: «37 κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι - Σημαντική εστία επιδημίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κλινική «Ταξιάρχαι» επισκέφτηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ως «σημαντική εστία επιδημίας του κορωνοϊού», χαρακτήρισε την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην κλινική, ανέφερε ότι «από τους 226 ασθενείς και προσωπικό που ελέγχθηκαν οι 37 είναι θετικοί στον κορονοϊό. Πιο αναλυτικά μίλησε για 17 εργαζόμενους θετικούς στον κορωνοϊό, 17 ασθενείς και τους τρεις ανθρώπους που έχασαν ήδη την ζωή τους».

Είπε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και είμαστε κοντά σε όλους για να σταματήσει το κακό.

Ο κ. Τσιόδρας, είπε ακόμη ότι όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, θα παραμείνουν στην κλινική, ενώ, τουλάχιστον 30 εξωτερικοί γιατροί μπαινόβγαιναν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: «Όλοι οι θετικοί ασθενείς, έχουν μεταφερθεί η μεταφέρονται σε μονάδες υγείας της Αθήνας. Δεν υπάρχει πλέον εδώ κανένας θετικός. Όλοι οι υπόλοιποι τους οποίους τους είδα και τους χαιρέτησα, είναι καλά στην υγεία τους και παρακολουθούνται στενά για όλες τις επόμενες ημέρες που είναι η περίοδος επώασης του ιού. Παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη. Θα είναι σε καθημερινό έλεγχο κλινικό αλλά και εργαστηριακό ανά διήμερο να μην εμφανίσουν τον ιό. Δόθηκαν όλες οι οδηγίες και οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολλοί για να πάνε σε οποιοδήποτε νεφρολογική κλινική της Αθήνας για να κάνουν αιμοκάθαρση. Θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο εδώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που ελέγχουν την κατάσταση.»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκειας της ενημέρωσης του ανέφερε πως για την κλινική στα Δυτικά Προάστια από την ιχνηλάτηση σε 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα ελέγχθηκαν 121 στενές επαφές και τέθηκαν σε καραντίνα. «Διερευνάται το σύνολο των δραστηριοτήτων νοσηλευομένων και προσωπικού. 16 άτομα προσωπικού δούλεψαν όλη την νύχτα για να μην χαθεί ούτε μια ώρα», δήλωσε.

Ακόμα τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι ιατροί σε κατοίκον περιοσμό.

Σοβαρές καταγγελίες

Νωρίς το πρωί, νεφροπαθείς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για αιμοκαθάρσεις βρέθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι και αφού θερμομετρήθηκαν, πέρασαν στο εσωτερικό για να ανέβουν στον πρώτο όροφο, όπου είναι η μονάδα που λειτουργεί.  Μαρτυρίες ανέφεραν πως ο κόσμος μπαίνει και βγαίνει κανονικά στην κλινική, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ανθρώπων που είχαν κανονικά ραντεβού για αιμοκάθαρση, δεν ειδοποιήθηκαν για ακύρωση του ραντεβού και σήμερα (24/4) πήγαν κανονικά στην κλινική! Άλλοι επισκέπτες της κλινικής κατήγγειλαν ότι έκαναν τρίπλεξ καρδιάς (!), ενώ αρκετοί συγγενείς ασθενών δεν συνάντησαν καμία δυσκολία στο να μπουν και να βγουν από την είσοδο. Κι όλα αυτά ενώ έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 28 κρούσματα...

Την ίδια στιγμή, κατεπείγουσα ποινική προανακριτική έρευνα έχει διαταχθεί για τις δυο κλινικές (Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, Κασταλία στη Γλυφάδα) από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων και να ελεγχθούν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι υγειονομικοί να ελεγχθούν για κακούργημα, καθώς από τυχόν παραλείψεις τους οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό.

Τους φακέλους όλων των ασθενών και το πόρισμα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναμένει ο Εισαγγελέας

Την ίδια στιγμή, τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Στην κλινική μετέβη σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Πηγή: newsit.gr, ethnos.gr, ΑΠΕ  - ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News