Ελλάδα

Τι «ανοίγει» στη Δικαιοσύνη από τις 27 Απριλίου - Τι αλλάζει;

Ποιες δικαστικές ενέργειες επανέρχονται σε υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία από τις 27 Απριλίου

Από χτες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μίλησαν για το «άνοιγμα» της «πρώτης» δικαιοσύνης στις 27 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι η μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων σε πανελλαδική έκταση αρχίζει σταδιακά από τα χαμηλά σε βαθμό δικαστήρια και θα συνεχιστεί στα δικαστήρια όλων των βαθμών μέχρι την ολική επαναφορά στην κανονικότητα.

Αρχικά η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία. Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία ξεκινάει και η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμμισθων.

Μάλιστα, θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δικαστών, δικηγόρων, κ.λπ. από την πανδημία και την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στις δικαστικές αίθουσες. Έτσι, η διαδικασία των συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Υποθηκοφυλακεία

Για τα Υποθηκοφυλακεία έχει προβλεφθεί να είναι σε λειτουργία από τις 9π.μ. έως τις 2μ.μ. τις ώρες, δηλαδή, λειτουργίας τους πριν τη πανδημία, ενώ έξω από αυτά θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (security) που θα επιβλέπουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών και θα ορίζουν την συχνότητα εισόδου.

Πάντως, η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, σχετίζεται με την οικονομία και με διατραπεζικές πράξεις (δάνεια, κ.λπ.), αλλά και την προστασία του πολίτη.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, έχουν εγκριθεί δάνεια, τα οποία όμως μετά την εκδήλωση της πανδημίας δεν εκταμιευθήκαν καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητα, αφού η λειτουργία των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί.

Μάλιστα, πολλά από τα δάνεια αυτά είχαν εγκριθεί σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας τόσο για το μέλλον των εταιρειών αυτών όσο και των εργαζομένων σε αυτές.

Η επανέναρξη λειτουργίας των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων θα αποτελέσει και ασπίδα προστασίας για τους οφειλέτες στο θέμα της έκδοσης διαταγών πληρωμής σε βάρος τους.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα επόμενα στάδια

Μετά το άνοιγμα των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων, θα υπάρξουν νέα σταδιακά βήματα για την επαναφορά των υπολοίπων δικαστηρίων στο προς της επιδημίας καθεστώς, δηλαδή στην σταδιακή άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών.

Το δεύτερο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου επαναφοράς στην κανονικότητα προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, εκτός αυτών που αφορούν τις αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων (αυτές αρχίζουν 27 Απριλίου).

Το τρίτο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την πανελλαδική επαναλειτουργία των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων.

Το τέταρτο στάδιο του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων, όπου οι δίκες θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Δηλαδή, οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των δικηγόρων της κάθε πλευράς δεν θα αναπτύσσονται προφορικά μέσα στις δικαστικές αίθουσες του Αρείου Πάγου, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά οι συνήγοροι θα καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς και τις θέσεις τους.

Το πέμπτο στάδιο είναι η επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων.

Το έκτο και τελευταίο στάδιο, αφορά στην επανέναρξη της λειτουργίας των Ποινικών δικαστηρίων της χώρας, με αυστηρά μέτρα εισόδου στους χώρους των δικαστηρίων.

Παράταση και σύντμηση δικαστικού έτους

Με τελικό στόχο έως τα τέλη Ιουνίου να επέλθει η κανονικότητα στην Δικαιοσύνη, υπό την βασική και καθοριστική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει έξαρση της επιδημίας το τρέχον δικαστικό έτος -που υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιουνίου- θα παραταθεί μέχρι 15 Ιουλίου και το νέο δικαστικό έτος αντί να ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια