Σοκαρισμένη η οικογένεια του 35χρονου: «Δεν έπινε, δεν κάπνιζε» - «Έκλαιγαν οι γιατροί στη ΜΕΘ»

Ελλάδα
Σοκαρισμένη η οικογένεια του 35χρονου: «Δεν έπινε, δεν κάπνιζε» - «Έκλαιγαν οι γιατροί στη ΜΕΘ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρονικό του ξαφνικού θανάτου του 35χρονου που «έσβησε» μέσα σε λίγες ώρες, από κορωνοϊό

Συγκλονισμένη είναι η οικογένεια του 35χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν, καθώς είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ο άνδρας ήταν πατέρας ενός κοριτσιού 18 μηνών και είχε παντρευτεί πρόσφατα.

Η πεθερά του θύματος, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και εξέφρασε τους προβληματισμούς της για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού γαμπρού της. Η γυναίκα περιέγραψε το πώς από τη μία ημέρα στην άλλη η υγεία του νέου επιδεινώθηκε.

Παράλληλα και ο παππούς του θύματος, σχολίασε την καλή φυσική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο νεαρός άνδρας.

«Μπήκε στο νοσοκομείο περπατώντας»

«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κ.λπ. κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του 35χρονου στο ΣΚΑΪ.

«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσοκομείο. Όταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά», είπε.

«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν.» κατέληξε.

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Μέσα σε μία ημέρα το οξυγόνο του έπεσε στο 88 και έτσι μας ενημέρωσαν ότι έπρεπε να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», τονίζοντας πως το τρίτο τεστ ήταν που έδειξε ότι ο γαμπρός της νοσούσε από κορωνοϊό.

«Δεν έχουμε υποβληθεί σε τεστ»

Η σύζυγος του 35χρονου βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, όπως αποκάλυψε η μητέρα της, η οποία εξέφρασε και τον προβληματισμό της για την υγεία της ίδιας, της κόρης της αλλά και της εγγονής της, καθώς όπως είπε, ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους για να υποβληθούν και οι τρεις τους σε τεστ.

«Το σπίτι μου έχει κλείσει. Ακόμα δεν μας έχουν πάρει να κάνουμε το τεστ» είπε χαρακτηριστικά.

«Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Όταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουν το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάπνιζε, δεν έπινε»

«Δεν κάπνιζε, ποτό δεν έβαλε στο στόμα του, τίποτα βρε παιδί μου, τίποτα! Δεν είχε αρρωστήσει το παιδί. Δεν είχε ποτέ πάει στο νοσοκομείο. Τι να πω. Τι να κάνεις; Τώρα πρόσφατα είχε παντρευτεί. Ένα παιδάκι 18 μηνών έχουνε και έμεινε ορφανό» είπε ο παππούς του 35χρονου στον ΑΝΤ1.

«Ήταν μια χαρά το παιδί, μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Τον ρώτησα αν είναι καλά και μου είπε “έχω λίγο πυρετό και θα κατέβει, προσπαθούν οι γιατροί”. Σε δύο-τρεις ώρες το παιδί πέθανε. Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Αν είναι δυνατόν!», ανέφερε συγκλονισμένος ο παππούς του.

https://www.youtube.com/watch?v=DW40tviDoNY?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Το χρονικό

Ήταν Παρασκευή 10 Απριλίου όταν ο 35χρονος, επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά του, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Με καταγωγή από τα Πομακοχώρια της Θράκης, ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ήταν παντρεμένος, πατέρας ενός κοριτσιού 18 μηνών και εργαζόταν ως ξυλουργός σε εταιρία επίπλων.

Την επόμενη ημέρα παρουσίασε υψηλό πυρετό. Επικοινώνησε με γιατρό, ο οποίος του συνέστησε φάρμακα. Όμως, ο πυρετός δεν υποχωρούσε. Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί θεώρησαν το περιστατικό ως «ύποπτο» για κορωνοϊό και το απομόνωσαν σε ειδικό θάλαμο. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, του χορήγησαν προληπτική αγωγή για Covid-19.

Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία, κι αυτό είναι στοιχείο που συγκλονίζει και τους γιατρούς, αφού ο 35χρονος φέρεται να μην είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σχεδόν ταυτόχρονα το νέο τεστ για κορωνοϊό βγήκε θετικό. Για τρία μερόνυχτα γιατροί και νοσηλευτές δεν έφυγαν από το πλευρό του. Πάλευαν με το «θηρίο» του κορωνοϊού.

Χθες τα ξημερώματα και μόλις τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ ο 35χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας θλίψη στο προσωπικό του νοσοκομείου, πόνο στην οικογένειά του και προβληματισμό στους επιστήμονες.

«Οι γιατροί στην εντατική έκλαιγαν»

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Εργάζομαι 32 χρόνια και πρώτη φορά είδα νεαρό ασθενή να καταλήγει σε τρεις μόνο μέρες στην Εντατική έχοντας 24 ώρες το 24ωρο γιατρούς και νοσηλευτές στο πλευρό του. Οι συνάδελφοι δεν έφυγαν λεπτό από κοντά του. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη», δήλωσε στον ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος. «Ξαφνικά σταμάτησε η καρδούλα του. Οι γιατροί μέσα στην Εντατική έκλαιγαν. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν», είπε νοσοκόμος του «Αγίου Δημητρίου».

«Το μόνο που μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι ο θάνατος του 35χρονου, που πραγματικά με έχει συγκλονίσει. Από εκεί και πέρα, θα αφήσω τις περισσότερες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες του θανάτου για το επίσημο όργανο του υπουργείου Υγείας. Ο ασθενής ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση. Τελικά, είναι πολύ άγριο όλο αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς δώσαμε τον αγώνα μας, αλλά δυστυχώς, όταν χάνεις έναν άνθρωπο σ’ αυτή την ηλικία, δεν μπορείς να το δεχτείς, πονάει διπλά», ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη.

Η είδηση του θανάτου του 35χρονου προκάλεσε θλίψη στη γειτονιά της Νεάπολης, όπου διέμενε με την οικογένειά του. Οι γείτονές του κάνουν λόγο για μια εξαιρετική οικογένεια και δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την περιπέτεια της υγείας του. Σήμερα ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών θα προχωρήσει στην απολύμανση της περιοχής και συγκεκριμένα του δρόμου, των κάδων, των πεζοδρομίων και όσων άλλων σημείων είναι απαραίτητο.

Πως εξηγείται ο θάνατός του;

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος από την απώλεια του νεαρού στη Θεσσαλονίκη και λέγοντας ότι «μια τέτοια απώλεια δεν χωνεύεται», παρέθεσε τις εκδοχές που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ως πιθανές ώστε ο ιός να οδηγεί σε θάνατο νέους και υγιείς.

«Δυστυχώς, καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν άλλα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πνευμονίες και τη γρίπη», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία».

Το γενετικό υπόβαθρο καθενός, όπως και η προδιάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε σχέση με την προδιάθεση έφερε ως παράδειγμα τον ιό του έρπητα και ανέφερε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και το θάνατο, ενώ σε άλλους απλώς ένα σπυράκι.

Επιπλέον, η μορφή της νόσου που αφορά στον πνεύμονα και στην καρδιά προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και μάλιστα εμφανίζουν πολύ πιο ήπια δύσπνοια σε σχέση με άλλους, πρόκειται όμως για σιωπηρή δύσπνοια σοβαρή που τους οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια και ενδεχομένως θάνατο. «Γι’ αυτό με κάθε ίχνος δύσπνοιας πρέπει να αναζητάτε ιατρική βοήθεια», τόνισε ο γνωστός καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αρμόδιος για τα μεταδοτικά νοσήματα, επ. καθηγητής Γιώργος Παναγιωτακόπουλος χαρακτήρισε «θλιβερή και τραγική» την απώλεια του 35χρονου. «Δεν είναι σύνηθες νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενο νόσημα να νοσούν βαριά από τη λοίμωξη. Ίσως έκανε υπεραντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό. Διότι υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα που κάποιος κάνει υπερβολική αντίδραση, η οποία στρέφεται εναντίον του οργανισμού του και δημιουργείται ένα πλαίσιο αυτοανοσίας. Αυτή η υπερβολική αντίδραση μπορεί να οφείλεται στο είδος της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ανοσία του ξενιστή -δηλαδή του ανθρώπου- και στον ιό ο οποίος εισβάλλει. Υπάρχει ένας υποπληθυσμός ανθρώπων που κάνει υπερβολική αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό, η οποία μπορεί να στραφεί εναντίον του ίδιου του οργανισμού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διάσταση αυτοανοσίας», υπογράμμισε.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News