Ελλάδα

Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων σε 2 εβδομάδες – Ποιους αφορά το πρώτο «άνοιγμα»

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη φάση και την άρση των μέτρων.

Από τις 4 Μαΐου εκτιμάται πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα, ωστόσο ο ακριβής οδικός χάρτης εξόδου από τους αυστηρούς περιορισμούς θα σχεδιαστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Μαξίμου, η άρση των μέτρων αναμένεται να γίνει με αργά και σταθερά βήματα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς όπως τονίζεται «το παραμικρό λάθος μπορεί να μας οδηγήσει βδομάδες πίσω».

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.,

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα των άρσεων, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, αναφέροντας δύο λέξεις – «κλειδιά», απόσταση και προστασία.

Το σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Με μάσκες και γάντια το… αύριο

Όπως όλα δείχνουν οι οδηγίες από τις αρμόδιες επιτροπές υγείας θα είναι σαφείς: όλοι θα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια όταν οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες.

Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε για την αναγκαιότητα και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αρκετοί οργανισμοί υγείας τονίζουν ότι η χρήση της αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για τους επιστήμονες δεν έχει τελειώσει τίποτα τόσο σε επιδημιολογικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Αυτό που άλλαξε είναι πως αφενός μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για το μέλλον και την χαλάρωση της καραντίνας, αφετέρου αποκαλύπτουν και μερικές αισιόδοξες ειδήσεις που προηγουμένως δεν είχαμε ξανακούσει.

Ημερομηνία σταθμός

Η ημερομηνία – σταθμός, όπου θα αποφασιστούν πολλά, είναι η ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων. Ομως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν αμέσως. Θα χρειαστούν εβδομάδες ολόκληρες και με προσοχή θα γίνουν τα βήματα που πρέπει.

Τις επόμενες ημέρες στα χέρια της κυβέρνησης θα φτάσει και η έκθεση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου η οποία θα περιλαμβάνει τα βασικά στάδια που θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια