Τι γνωρίζουν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία – Πάρε μέρος κι εσύ στην έρευνα

Ελλάδα
Τι γνωρίζουν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία – Πάρε μέρος κι εσύ στην έρευνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπλήρωσε κι εσύ το ερωτηματολόγιο των ερευνητών

Ερευνητικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού ανέλαβε το Coronavirus Greece Research Group , μια συνεργασία επιστημόνων από 4 πανεπιστήμια.Με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού ερευνητή στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δημιουργήθηκε μια ομάδα που συνεχώς επεκτείνεται και ήδη περιλαμβάνει επιστήμονες από 5 πανεπιστήμια.

Απάντησε κι εσύ στο ερωτηματολόγιο

Το πρώτο ερευνητικό εργαλείο είναι ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «Γνώσεις και πεποιθήσεις για την πανδημία κορωνοϊού (COVID-19) και επίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού το 2020 σε κατοίκους στην Ελλάδα: συγχρονική μελέτη με διαδικτυακό ερωτηματολόγιο».

Το ερωτηματολόγιο «μετράει» 4.000 συμμετοχές μέσα σε 3 μέρες και σύντομα θα προστεθούν άλλα δύο ερωτηματολόγια. Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους στην Ελλάδα ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της μελέτης οπτικοποιούνται από το Data & Media Lab που συμμετέχει στην ομάδα μας, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν τακτικά την ανάλυση των δεδομένων.

Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι μόλις 10-22 λεπτά.

Για να δείτε το ερωτηματολόγιο πατήστε (ΕΔΩ)

Άλλες ερευνητικές δραστηριότητες τις ομάδας αφορούν επιπλέον ερωτηματολόγια για τη διερεύνηση της ψυχολογικής επιβάρυνσης την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, σχεδίαση προγραμμάτων παρέμβασης στην κοινότητα για την διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτη των παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19.

Οι σκοποί της ερευνητικής ομάδας

Η ομάδα ξεκίνησε με σκοπό την οργάνωση και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την πανδημία σε πολλαπλά επίπεδα στην Ελλάδα.

Αρχικά πλαισιώθηκε από τον Κων/νο Πουλά, τον Απόστολο Βανταράκη και την Αναστασία Μπαρμπούνη από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η επιστημονική ομάδα συνεχώς επεκτείνεται και σήμερα συμπεριλαμβάνει τον Δημήτρη Κουρέτα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), τον Γιάννη Τζήμα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), τον Θεόδωρο Γιαννούχο (Πανεπιστήμιο Utah) και την Ελένη Λαζαράτου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η επιστημονική ομάδα συνεχώς διευρύνεται. Έχουν ήδη κατατεθεί επιστημονικές προτάσεις και έχει ξεκινήσει την έρευνα, ενώ εργασίες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης προς δημοσίευση από διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

"Η πανδημία θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη, και η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της", όπως λένε οι επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα

Κων/νος Φαρσαλινός

Κων/νος Πουλάς

Απόστολος Βανταράκης

Αναστασία Μπαρμπούνη

Δημήτρης Κουρέτας

Γιάννης Τζήμας

Θεόδωρος Γιαννούχος

Ελένη Λαζαράτου

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News