Αγίου Γεωργίου 2020: Πότε «πέφτει» φέτος;

Ελλάδα
Αγίου Γεωργίου 2020: Πότε «πέφτει» φέτος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είθισται να εορτάζεται, είτε, στις 23 Απριλίου, είτε της Δευτέρα του Πάσχα

Η ημερομηνία του Πάσχα καθορίζει, κάθε χρόνο, το πότε θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, η οποία είθισται να εορτάζεται στις 23 Απριλίου, ωστόσο η γιορτή δεν είναι σταθερή.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει συνδυαστεί με την ημερομηνία του Πάσχα και άλλοτε η μνήμη του τιμάται τη Δευτέρα του Πάσχα, άλλοτε στις 23 Απριλίου οπότε και εορτάζει, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όταν το Πάσχα «πέφτει» μετά τις 23 Απριλίου, τότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Έτσι, φέτος, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου «πέφτει» στην ημέρα της, δηλαδή την Πέμπτη 23 Απριλίου μιας και η ημερομηνία του Πάσχα ήταν στις 19 Απριλίου.

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281, στη Νικομήδεια της Βιθυνίας, και οι δύο γονείς του είχαν βαπτιστεί Χριστιανοί. Ο πατέρας του, Γερόντιος, ήταν στρατιωτικός και η μητέρα του, Πολυχρονία, καταγόταν από την Παλαιστίνη.

Στη συνέχεια, στην πορεία της ζωής του, εντάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, αλλά αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές του Διοκλητιανού για διωγμούς κατά των Χριστιανών και ομολόγησε την πίστη του.

Ο αυτοκράτορας διέταξε να υποβάλουν τον Άγιο Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του. Έτσι, τον λόγχισαν, του ξέσκισαν τις σάρκες με μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και, κατόπιν, τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Εκείνος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και, στις 23 Απριλίου 303, αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι πολιούχος σε πολλές περιοχές και χωριά της πατρίδας μας, όπως είναι το Σουφλί, η Γουμένισσα Κιλκίς, η Νεμέα, η Νεάπολη Ηλείας και το Καματερό Αττικής.

Πηγή: sputniknews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News