Ελλάδα

Πατριάρχης Θεόδωρος: Η ανθρωπότητα θα θυμάται στο μέλλον αυτές τις ημέρες ως ένα κακό εφιάλτη

Η μεγάλη καμπάνα του επιβλητικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γέμιζε τον άδειο χώρο της εκκλησίας αλλά και του αυλόγυρου που άλλοτε ήταν γεμάτος ασφυκτικά τέτοιες ημέρες από τους Αιγυπτιώτες Αλεξανδρινούς και τους δεκάδες προσκόπους με τις μπάντες να παίζουν πένθιμα εμβατήρια και τους άρχοντες της παροικίας να σηκώνουν το Τίμιο Σώμα του Ιησού Χριστού.

 Χθες, κατά την τόσο διαφορετική αυτή Μ. Παρασκευή του 2020, εν μέσω του κορωνοϊού, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ετέλεσε μόνος του την Ακολουθία του Επιταφίου, περιστοιχισμένος μόνον από τους στενούς συνεργάτες του και, τιμητικά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη, καθώς στον πρεσβυγενή αυτό οργανισμό ανήκει ο Ευαγγελισμός.

 Σε αυτήν την εκκλησία που θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συμπαραστέκονταν μόνον ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικόδημος Τότκας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος, δύο υπάλληλοι, η σύζυγος του προέδρου της Κοινότητας Καίτη Κασιμάτη και ένας στενός συνεργάτης του Πατριαρχείου, ο κ. Βασίλειος Φιλιππάτος που διετέλεσε τα παλαιότερα χρόνια Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας.

 «Χρόνια πολλά και ευλογημένα! Το Φως της Αναστάσεως έρχεται. Η θλίψις θα φύγει. Ο ήλιος θα λάμψει», ευχόταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ψέλνοντας τα εγκώμια, με τη φωνή του να γίνεται ένα με το άκουσμα των πένθιμων κωδωνοκρουσιών.

 «Όλη η ανθρωπότητα, σαν ένα κακό εφιάλτη, θα ενθυμείται αυτές τις δύσκολες ημέρες. Γιατί, ψηλά στον ουρανό έρχεται το φως το αληθινό, που φωτίζει κάθε άνθρωπο που είναι ο Αναστάς Κύριός μας», προσέθεσε από άμβωνος ο Πατριάρχης Θεόδωρος, εκφράζοντας την επιθυμία όλων να πάψει αυτή η παγκόσμια πανδημία.

Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, έχοντας επιτελέσει το τρισάγιο τόσο των προκατόχων του μακαριστών Πατριαρχών όσο και των αειμνήστων Ευεργετών και Δωρητών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κατέληξε:

 «Όσοι δεν ήταν κοντά μας απόψε σωματικά, ήταν σίγουρα πνευματικά. Κι αν τα μάτια τους δεν είδαν από κοντά αυτήν την όμορφη τελετή, τα δάκρυά τους ήταν τα πιο πολύτιμα μύρα μπροστά στον κενό τάφο του Κυρίου μας. Καλή δύναμη. Καλό κουράγιο. Ο Θεός είναι κοντά μας

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια