Ελλάδα

Σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων - Αβέβαιος ο χρόνος επιστροφής στα θρανία

Πιθανόν η αρχή να γίνει από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων βρίσκονται τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού και ανάμεσα στα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι το πότε και αν θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε θα ξεκινήσουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Με τα έως τώρα δεδομένα είναι γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία αποφασίστηκε η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων δεν είναι προσώρας γνωστή. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επιθυμεί, εφόσον οι ειδικοί επιστήμονες δώσουν το "πράσινο φως", τα σχολεία να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της άρσης των μέτρων, τότε μια πιθανή ημερομηνία για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις είναι η 11η Μαΐου. Εκτός όμως από την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, προς συζήτηση είναι και ο τρόπος λειτουργίας τους. Τα σενάρια πολλά... Μεταξύ αυτών είναι να επιστρέψουν πρώτοι στο σχολείο οι μαθητές της Γ' Λυκείου και υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Μάλιστα, μετά την απόφαση να "κοπεί" η ύλη των εξετάσεων, οι υποψήφιοι αναμένεται να κάνουν επαναλήψεις μέχρι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές. Παράλληλα, ακόμα ένα σενάριο αναφέρει πως στις σχολικές αίθουσες και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βρίσκονται οι μισοί μαθητές, γι' αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά ανά περιοχή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερώτηση εάν θα επιστρέψουν πρώτα οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, τόνισε πως είναι πρόωρο να πει κάτι τέτοιο.

Προχθές το πρωί πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των σχολείων, επισήμανε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεφτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία».

Πάντως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί με νέο μήνυμα στους πολίτες, περιγράφοντας το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα επανόδου στην κανονικότητα.

Πανελλαδικές εξετάσεις: «Καλοκαίρι και όχι φθινόπωρο η διεξαγωγή τους»

Εκτός όμως από την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, το υπουργείο Παιδείας καλείται να λύσει το ζήτημα της διεξαγωγής των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και να ανακοινώσει στους υποψήφιους μαθητές και τους γονείς τους πότε θα διαγωνιστούν για μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα στίγμα για το πότε θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές. «Το σίγουρο είναι ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο», ανέφερε.

Μάλιστα στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν και οι υποψήφιες ημερομηνίες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στις 22 ή 29 Ιουνίου.

Προχθές, μιλώντας στο "Θέμα" 104,6, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών όσο πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες του Ιουνίου, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Απαντώντας αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι αναμένει τις οδηγίες των ειδικών. «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα από τις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις», σημείωσε.

Σημειώνεται όμως ότι μπορεί η κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για τα σχολεία και τις πανελλαδικές, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της καμπύλης του κορωνοϊού και από τις προτάσεις που θα κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να μη μετατραπούν τα σχολεία σε "βόμβα" διασποράς του κορωνοϊού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια