Υπουργείο Υγείας: 25 νέα κρούσματα - 101 θάνατοι στη χώρα μας

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 25 νέα κρούσματα - 101 θάνατοι στη χώρα μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.170 συνολικά τα κρούσματα - 76 ασθενείς διασωλημωμένοι στις ΜΕΘ

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά της σημερινή του ενημέρωση, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.170, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 76 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, δύο θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε μια μέρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι 101.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φτάνει τα 2. 170 συνολικά. Μέχρι τώρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 76 άτομα, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ πρόσθεσε πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας (R0) είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο κορωνοϊός περιορίζεται».

Αναφερόμενος στο Πασχαλινό τραπέζι ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι «δε θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επίπεδο της διασποράς», επανέλαβε για άλλη μία φορά.

Ωστόσο όπως είπε «παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή. Έχω συναδέλφους με έναν απλό πονόλαιμο που ήταν φορείς του ιού και τον μετέδωσαν άθελά τους. Το «ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι» δεν ταιριάζει αυτή την περίοδο», κατέληξε.

Ειδικότερα:

*1.947.000 κρούσματα παγκοσμίως

*460.000 έχουν αναρρώσει

*121.793 θάνατοι παγκοσμίως

*25 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

*2.170 συνολικός αριθμός

*76 διασωληνωμένοι, μ.ο. ηλικίας 68 ετών

*80% υποκείμενο νόσημα

*27 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

*101 θάνατοι στη χώρα

Σωφρονιστικά καταστήματα και μέτρα

Ειδική αναφορά έκανε στα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τονίζοντας πως «για τους κρατούμενους και το προσωπικό είναι σημαντικά», τόνισε επίσης ότι «είναι ευάλωτοι πληθυσμοί. Είμαστε σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Προτεραιότητα για σωστές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής».

Περισσότερη διεθνής συνεργασία στην προσπάθεια για εύρεση εμβολίου κατά του ιού

Αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή συνεργασία για την προσπάθεια εύρεσης εμβολίου κατά του ιού, ενώ τόνισε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για να προστατεύουμε και εμείς, αλλά και οι άλλοι.

Αναφέρθηκε σε συμπολίτες μας που έχουν μετακινηθεί στην επαρχία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αποτελούν «κίνδυνο» για την προστασία έναντι των μονίμων κατοίκων. «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε τις γιορτές μας και να μεταφερθεί ο ιός σε ανθρώπους της επαρχίας».

Ν. Χαρδαλιάς: «Εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα» - Κλειστά τα κοιμητήρια τη Μ. Παρασκευή

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε περαιτέρω.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε φίλους και συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.

«Τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και θα μείνουν κλειστά. Ας προσευχηθούμε από το σπίτι», ενώ για τα καταστήματα τη Μεγάλη Παρασκευή είπε ότι θα είναι ανοικτά από τις 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα.

Για τη νέα διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για έγγραφα από ΚΕΠ και υπηρεσίες χωρίς χρέωση, μίλησε επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφέρθηκε επίσης σε χρηματοδότηση επιδημιολογικής έρευνας. Ειδικότερα, είπε ότι «χρηματοδοτείται επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό και για την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του ιού», τόνισε επίσης ότι σε αυτή «συμμετέχουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών, ΙΤΕ, Δημόκριτος, Ινστιτούτο Παστέρ καθώς και όλα τα κέντρα αναφοράς».

Στην Ξάνθη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα, τα οποία είναι όλα αρνητικά.

Ακόμα ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα. «Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ας μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες, ας μείνουμε σπίτι για να βγούμε νικητές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News