Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας - 99 θάνατοι

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

2.145 συνολικά τα κρούσματα - 73 οι διασωληνωμένοι

Έναν θάνατο ακόμη ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωσή του και 31 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμα ένα θάνατο, ο οποίος σημειώθηκε μέσα σε μία ημέρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι 99 στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την νέα ενημέρωση μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φτάνει τα 2.145 συνολικά. Μέχρι τώρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 73 άτομα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνδρες. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε έκκληση στους πολίτες, ειδικά στους ευπαθείς, να μην βγαίνουν από το σπίτι γιατί είναι η πιο ευάλωτη ομάδα,

Ο κ. Τσιόδρας, έκανε ειδική αναφορά στην ανοσία της αγέλης και πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα:

*1.860.000 κρούσματα παγκοσμίως

*431.000 έχουν αναρρώσει

*114.983 θάνατοι παγκοσμίως

Για πρώτη φορά και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

*31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

*2145 συνολικά

*73 διασωληνωμένοι, μ.ο. ηλικίας 68 ετών

*16 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

*99 θάνατοι συνολικά

*43.417 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί

Όπως προαναφέραμε ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, έκανε ειδική αναφορά στην ανοσία της αγέλης, και το πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε, με τα έως τώρα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς αλλά και τον SARS και τον MERS, φαίνεται πως μετά από τη λοίμωξη με τον νέο ιό, οι περισσότεροι που αναρρώνουν θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι περισσότερο από τους άλλους, και αυτή η ανοσία θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.

«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στην συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει την λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στην λοίμωξη άτομα και, εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων, ακόμα και χωρίς άλλα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης» «Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στην λοίμωξη» Για την πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Η πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ είναι αναρρώσει και ήταν πλέον αρνητική στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην νότια Κορέα. Όπως είπε ο καθηγητής, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει ή να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό. Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.  

Ν. Χαρδαλιάς

Αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Για άλλη μία φορά ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς. Η πλειοψηφία ακολούθησε τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του κράτους, εκτός από δύο εξαιρέσεις.

«Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα που δεν θυμίζει τίποτα από αυτό που ξέραμε όλες οι γενιές», όπως είπε στην αρχή της Συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε για τις εκκλησίες πως «οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν είναι κάποιοι περισσότερο πιστοί όταν παραβιάζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου».

Αναφορικά με την καθιερωμένη έξοδο του Πάσχα ο ίδιος ανέφερε, «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων φέτος, θα κάνουμε Πάσχα με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς».

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι για τις συντάξεις αναμένεται να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής τους προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες.

Ανακοίνωσε ότι η καταβολή των συντάξεων θα γίνει σε ξεχωριστές ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα 

* Στις 22 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα, για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9.

* Στις 24 Απριλίου (Παρασκευή μετά το Πάσχα) για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0 2 4 6 8.

* Στις 27 Απριλίου (Δευτέρα) για συνταξιούχους ΟΑΕΕ, ΟΓΑ,ΕΤΑΑ, ανεξάρτητα από το ψηφίο που λήγει ο ΑΜΚΑ.

* Στις 29 Απριλίου (Τετάρτη) για συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΔΕΗ, και ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια