Ελλάδα

Μέτρα στήριξης για τους ναυτικούς ζητούν 9 σωματεία

Πολλές εταιρείες αποφάσισαν να μην επανεκκινήσουν τα πλοία τους

Την επέκταση των μέτρων στήριξης της ναυτικής εργασίας στους ναυτικούς, τα πλοία των οποίων αναμενόταν να ξεκινήσουν τις δρομολογιακές υποχρεώσεις τους από την 1η Απριλίου αλλά έδεσαν λόγω των περιοριστών μέτρων στις μετακινήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητούν, με επιστολή τους, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, εννέα ναυτεργατικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και η Πανελλήνια Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).

Όπως προσθέτουν, μεταξύ αυτών των άνεργων ναυτικών περιλαμβάνονται και εκείνοι του προσωπικού γενικών υπηρεσιών στην ακτοπλοΐα, οι οποίοι λόγω μειωμένων χειμερινών οργανικών συνθέσεων είχαν απολυθεί και αναμενόταν να ξαναπιάσουν δουλειά τώρα.

Τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν στην επιστολή τους ότι ανάλογα προβλήματα ανεργίας αντιμετωπίζουν και ναυτικοί άλλων κατηγοριών πλοίων, για παράδειγμα φορτηγών, δεξαμενόπλοιων, επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δεν μπορούν να μεταβούν στα πλοία εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα σωματεία τονίζουν ότι πολλές εταιρείες επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, ταχυπλόων και τουριστικών ημερόπλοιων αποφάσισαν να μην επανεκκινήσουν τα πλοία τους από την 1η Απριλίου και να μην ανοίξουν ναυτολόγια.

«Απλήρωτοι είναι επίσης και οι εν ενεργεία ωρομίσθιοι καθηγητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ αφού οι σχολές που εργάζονται παραμένουν επί μακρόν κλειστές», επισημαίνουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια