Νίκος Σύψας: «Δεν έχει λήξει η πιο επικίνδυνη φάση – Υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης»

Ελλάδα
Νίκος Σύψας: «Δεν έχει λήξει η πιο επικίνδυνη φάση – Υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση του καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ

Για εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομά, τα γηροκομεία, οι μετανάστες ή τα κρουαζιερόπλοια μίλησε ο Νίκος Σύψας καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας ανάφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι.

Εστίες υπερμετάδοσης οι καταυλισμοί Ρομά, τα γηροκομεία και οι μετανάστες

«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει. Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε αναφέροντας ότι αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό.

Ο κ. Σύψας είπε σύμφωνα με το thetoc.gr ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα και ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Τρομάζουν τα 12 πρώτα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας

Σημειώνεται ότι την Κυριακή χτύπησε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές όταν εντοπίστηκε αρχικά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας στην Νέα Μάκρη.

Λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος στον οίκο ευγηρίας μετέβησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το κλιμάκιο που τους συνόδευσε πήρε δείγματα από τους ηλικιωμένους, αλλά και από το προσωπικό.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τις υγειονομικές υπηρεσίες καθώς ο ιός "χτυπά" τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση ο μέσος όρος της ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News