Ελλάδα

Μεγάλη Εβδομάδα: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση των μέτρων

Μεγάλη Εβδομάδα με… μεγάλες προκλήσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού  

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Κι αυτό γιατί, η Κυβέρνηση έχει, από τη μία να αντιμετωπίσει τους παραβάτες των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και από την άλλη τα ενδεχόμενα για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα πρώτα μηνύματα ήταν θετικά, ωστόσο υπήρξαν και περιστατικά που προκάλεσαν την Εισαγγελική παρέμβαση, όπως εκείνα στο Κουκάκι και την Κέρκυρα.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης φανερώνει αφενός την ανησυχία για πιθανές παρεκτροπές, αφετέρου την πρόθεσή της να τηρηθούν με κάθε τρόπο και να περιφρουρηθούν με αυστηρότητα τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Αν και σενάρια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ή χρονικές ζώνες είναι υπαρκτά, προσώρας τουλάχιστον η επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε αυτά, αλλά να τηρηθεί αυστηρά και με κάθε τρόπο το ισχύον πλαίσιο.

Περιπολίες έξω από εκκλησίες και παρακολούθηση σελίδων για «σπάσιμο» της καραντίνας

Σχέδιο για να µπει «φρένο» στους πιστούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει µέσω φόρουµ στο Διαδίκτυο ότι θα εκκλησιαστούν έξω από ναούς την περίοδο της Μεγάλης Εβδοµάδας, θέτει από αύριο σε εφαρµογή η ΕΛ.ΑΣ. Οι εντολές προς τις αστυνοµικές διευθύνσεις όλης της χώρας είναι να υπάρχουν 24ωρες περιπολίες έξω από εκκλησίες, ενώ «σιωπηρώς» παρακολουθούνται σελίδες στο Διαδίκτυο που απευθύνουν καλέσµατα για «σπάσιµο» της καραντίνας για εκκλησιασµό.

Στο µεταξύ, στελέχη της Αστυνοµίας και της Πολιτικής Προστασίας εκτιµούν ότι λόγω των δρακόντειων µέτρων στις εθνικές οδούς και των αυστηρών προστίµων δεν θα επιχειρηθεί µαζική έξοδος εκδροµέων και έτσι οι έλεγχοι θα επεκταθούν στους δρόµους που οδηγούν σε παραθεριστικές περιοχές πλησίον των δύο µεγαλύτερων αστικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η δυσκολότερη µέρα για την εφαρµογή των µέτρων απαγόρευσης µετακινήσεων και συναθροίσεων είναι η Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό γιατί η Αστυνοµία θα κληθεί να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες για γλέντια σε χωριά και πόλεις. Τα περιπολικά θα «σαρώνουν» τις γειτονιές και θα κάνουν συστάσεις στους πολίτες, δίνοντας έµφαση στην αποφυγή µαζώξεων σε πιλοτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών.

«Κανείς δεν θα ήθελε να βεβαιωθούν µαζικά πρόστιµα µια τέτοια µέρα. Ωστόσο δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος εάν κάποιοι επιχειρήσουν να σπάσουν την καραντίνα» εξηγεί υψηλόβαθµος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, προσοχή θα δοθεί σε περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της επαρχίας, όπου κάθε χρόνο λαµβάνουν χώρα παραδοσιακά έθιµα µετά την Ανάσταση (πυροτεχνήµατα, ρουκετοπόλεµος κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό σε επιφυλακή θα βρίσκονται τα τηλεφωνικά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ., που θα λειτουργούν µε αυξηµένο προσωπικό, προκειµένου να µπορούν να ανταποκριθούν στα τηλεφωνήµατα των πολιτών για καταγγελίες περί παραβίασης των µέτρων.

Πρόθεση των αρµόδιων υπουργείων είναι να µην υπάρξουν νέοι περιορισµοί και αυστηρότερα µέτρα εν όψει της Κυριακής του Πάσχα. Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθµό τήρησής τους και την ανταπόκριση του κόσµου. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα «παρεκκλίσεις», τότε κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει την ανακοίνωση έκτακτων µέτρων, που θα θέτουν αυστηρότερους όρους στις µετακινήσεις.

Πηγή: thecaller.gr, ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια