Ελλάδα

Η “σκοτεινή πλευρά” της καραντίνας: Αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Χιλιάδες γυναίκες εγκλωβισμένες στο σπίτι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον σύζυγο, σύντροφο ή συγγενή που τις κακοποιεί.

Τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το αρμόδιο υπουργείο, για την υποστήριξη γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, ζητά το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα".

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο, εκφράζει βαθιά ανησυχία «για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας COVID-19, σε μια περίοδο που αντικειμενικά δυσκολεύει η πρόσβαση των επιζωσών στην προστασία».

«Σοβαρούς φόβους για την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας εγείρει η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε: Αυτό καταδεικνύουν τόσο παλαιότερες διεθνείς επιστημονικές μελέτες για περιπτώσεις επιδημιών, φυσικών καταστροφών κ.ά., όσο και τα πρώτα εμπειρικά δεδομένα από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία (Γαλλία, Κίνα, Κύπρος, Ιταλία).

Στην παρούσα συνθήκη χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένες στο σπίτι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον σύζυγο, σύντροφο ή συγγενή που τις κακοποιεί.

Η καραντίνα και η "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελούν για τους δράστες πρόσφορο έδαφος για την άσκηση ακόμη μεγαλύτερου (κοινωνικού) ελέγχου πάνω στα θύματά τους, κλείνοντας κάθε διέξοδο διαφυγής», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 Αύξηση κλήσεων

 «Στην Ελλάδα, οι κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900 παρουσιάζουν αύξηση, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Τον Μάρτιο, οι συνολικές κλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,5%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (454-390 κλήσεις). Οι κλήσεις με χαρακτηρισμό «περιστατικό βίας» είχαν αύξηση 16,4% (325-279), ενώ αυτές που αφορούν αποκλειστικά ενδοοικογενειακή βία κατέγραψαν αύξηση 6,4% (166-156).

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει η φαινομενικά μικρή άνοδος των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στον πρώτο μήνα της πανδημίας, με δεδομένο ότι οι γυναίκες είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια και να καλέσουν τη Γραμμή SOS 15900 όταν είναι 24 ώρες την ημέρα-7 μέρες την εβδομάδα μαζί με τον άνθρωπο που τις κακοποιεί, όταν έχουν δυσκολίες πρόσβασης λόγω γλώσσας, όταν δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία κανένα σχέδιο διαφυγής...

Στα παραπάνω ας ληφθεί υπόψη ότι η χώρα δε διαθέτει αξιόπιστη βάση συγκεντρωτικής καταγραφής δεδομένων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απόκρισης στην έμφυλη βία (Συμβουλευτικά Κέντρα, Αστυνομία, νοσοκομεία, ΜΚΟ) και άρα αγνοούμε την πραγματική έκταση του φαινομένου», αναφέρει το Κέντρο "Διοτίμα", το οποίο καλεί την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για:

* Έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας από την Ελληνική Αστυνομία για την ελεύθερη μετακίνηση των γυναικών, που επικαλούνται κίνδυνο ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας.

* Λειτουργία των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία και οδηγία, ειδικώς για την παρούσα συγκυρία, για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς και επιβολή περιοριστικών όρων μη προσέγγισης από την Εισαγγελία.

* Θεσμική θωράκιση της προστασίας των γυναικών με τη θεσμοθέτηση και τοποθέτηση εισαγγελέων ενδοοικογενειακής βίας.

* Επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων χώρων για τη στέγαση των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ίδιων και των παιδιών τους.

* Λειτουργία της Γραμμής 15900 με SMS και help desk για την άμεση, απρόσκοπτη, ασφαλή επικοινωνία των επαγγελματιών με τις επιζώσες, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 Περισσότερη βία με τον εγκλεισμό;

 «Οι άνθρωποι που επιβάλλονται με τη βία θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να επιδεικνύουν τη δύναμή τους. Το περιβάλλον του εγκλεισμού ευνοεί αυτή τους τη συμπεριφορά», ανέφερε, εξάλλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τίνα Απέργη, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια Ψυχολογίας ACG και επιστημονική συνεργάτιδα της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού "ΕΛΙΖΑ".

«Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης αφορούν οικογένειες ή σχέσεις που πριν από την κρίση της πανδημίας βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο ή είχαν ήδη σημειώσει βίαιες συμπεριφορές. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι η αύξηση της αβεβαιότητας, άρα και του στρες, που τελικά συμβάλλει στην αύξηση της έντασης των περιστατικών βίας».

 Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης;

 Η διοικητική διευθύντρια της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού "ΕΛΙΖΑ", Αφροδίτη Στάθη, επισήμανε πως «ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να βοηθήσει. Εάν υποψιάζεστε ότι ένας δικός σας άνθρωπος ή ένας άνθρωπος από γειτονικό σπίτι υποβάλλεται σε βία από τον σύντροφό του, γίνετε η φωνή του. Επικοινωνήστε μαζί του και κρατήστε ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με όποιον τρόπο μπορείτε, από το τηλέφωνο ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο και τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι γύρω μας».

Γραμμές και σημεία αναφοράς της ενδοοικογενειακής βίας:

- Στο 197 (24ωρη γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

- Στον Συνήγορο του Πολίτη-Συνήγορο του Παιδιού, τηλ. 213/13.06.744, 213/13.06.710, 213/13.06.703 (γραμματεία).

- Στην 24ωρη Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

- Στη γραμμή 11525 της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί", Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 π.μ. έως 9 μ.μ.

- Στην 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά 1056 του Συλλόγου "Χαμόγελο του Παιδιού".

- Στη Γραμμή SOS 15900, υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email sos15900@isotita.gr.

- Στη Γραμμή 10306, που ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας και οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Στις εισαγγελικές Αρχές, ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια