Ελλάδα

Η πανδημία αλλάζει τον “χάρτη” των ΜΜΕ - έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Πολλοί περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Η ζωή στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιποι κόσμο, αλλάζει σημαντικά μέσα από την πανδημία που ενέσκηψε ξαφνικά. Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και οι οικονομικές συνέπειές της δεν είναι η μοναδική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, έφερε (και θα φέρει!) σημαντικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εν μέσω κρίσης βρίσκονται μπροστά σε μια πρόκληση: να επιβιώσουν καταρχάς και να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, ειδικά τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα κοινής γνώμης, που διενήργησε σε δείγμα 1.300 ατόμων το Εργαστήριο Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (IPJ Lab) του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και παρουσιάζει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πολίτες στρέφονται στα παραδοσιακά ΜΜΕ για να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του SARS-CoV-2.

Για τις ανάγκες της έρευνας συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 23 ερωτήσεις, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε από 22/3/2020 έως 25/3/2020.

Οι πολίτες δηλώνουν ότι αναζητούν εξειδικευμένη ενημέρωση, αν και διατηρούν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία αυτής. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για την αποφασιστική καμπή στην οποία βρίσκονται τα ΜΜΕ αποτελεί η τηλεόραση: Πολλοί περισσότεροι πολίτες την επιλέγουν ως μέσο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, καθώς η ποιότητα της κάλυψης των γεγονότων που σχετίζονται με την επιδημία κρίνεται καλή έως πολύ καλή από την πλειοψηφία. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά πως τα τηλεοπτικά μέσα δραματοποιούν την κατάσταση.

 Ζήτημα η εμπιστοσύνη

 Μείζον ζήτημα της έρευνας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα μέσα ενημέρωσης. Από τους 1.300 ερωτηθέντες οι 769 δηλώνουν ότι εμπιστεύονται λίγο έως καθόλου τα ΜΜΕ, οι 524 από αρκετά έως πολύ και μόλις 7 πάρα πολύ. Ωστόσο, διακρίνεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, καθώς το 71% δηλώνει πως ο βαθμός εμπιστοσύνης του προς τα ΜΜΕ δεν έχει διαφοροποιηθεί στη διάρκεια της κάλυψης της επιδημίας, ενώ έχει αυξηθεί για το 12% και έχει μειωθεί για το 17%. Επίσης, διαπιστώνεται στροφή των πολιτών στα παραδοσιακά ΜΜΕ, καθώς το 41% δηλώνει πως έχει αλλάξει τρόπο ενημέρωσης και αναζητεί εξειδικευμένη πληροφόρηση, έναντι 32% που δεν έχει αλλάξει. Το 22% ενημερώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα από τα ΜΜΕ και 5% δηλώνει πως έχει αλλάξει τα ΜΜΕ από τα οποία ενημερώνεται. Το 77% των ερωτηθέντων αναζητεί επιστημονικές πηγές πληροφόρησης.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης ανά μέσο, «καλή έως πολύ καλή» αξιολογείται σε ποσοστό 55% για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, 36% για την τηλεόραση, 32% για το ραδιόφωνο, όπως και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και 25% για τα έντυπα μέσα. Αντίθετα οι ερωτηθέντες θεωρούν «κακή έως πολύ κακή» την ποιότητα της ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά 31%, την τηλεόραση σε ποσοστό 30%, τα έντυπα μέσα σε ποσοστό 12%, τις ιστοσελίδες κατά 13% και το ραδιόφωνο 9%.

 Η κρίση στα ΜΜΕ

 Την ίδια ώρα αποτυπώνονται στην έρευνα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα έντυπα ΜΜΕ στην εποχή του διαδικτύου: Τέσσερις στους δέκα δε διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες και τρεις στους δέκα δεν ακούν ραδιόφωνο. Αντίστοιχα περισσότεροι από εννιά στους δέκα ενημερώνονται από το διαδίκτυο.

Αναφορικά με τον τρόπο της κάλυψης της επιδημίας, το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα τηλεοπτικά μέσα δραματοποίησαν την κατάσταση, το 26% ότι παρουσίασαν την κρίση όπως είναι, το 6% ότι υποτίμησαν την κρίση, το 1% ότι παραπληροφόρησαν, ενώ ένας στους δέκα δεν παρακολουθεί το μέσο, ώστε να έχει άποψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστο Φραγκόπουλο, «το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν επιστημονικά θέματα είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου η επιστημονική πρόοδος τρέχει με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ οι πολίτες αδυνατούν να την παρακολουθήσουν».

Συνεπώς, ο αγώνας που δίνουν τα ΜΜΕ «δεν είναι μόνο εναντίον της επιδημίας», αλλά «εξίσου σοβαρά οφείλουν να αγωνιστούν για την εμπιστοσύνη που θα έχουν οι πολίτες την επόμενη ημέρα απέναντι στα ΜΜΕ, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται σήμερα από τον τρόπο που οι πολίτες πληροφορούνται και αντιλαμβάνονται το θέμα».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της τεκμηριωμένης δημοσιογραφικής κάλυψης, που θα απαντά στον φθηνό εντυπωσιασμό, αλλά θα είναι και ουσιαστικός σύμμαχος των πολιτών», σχολιάζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του ίδιου τμήματος του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου, και παρατηρεί ότι «μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην παραπληροφόρηση, όμως ελάχιστα έχει υπογραμμιστεί ο κίνδυνος της υπερπληροφόρησης, που οδηγεί πολλούς πολίτες στο να αποφεύγουν να ενημερωθούν, αισθανόμενοι ότι δεν καταλαβαίνουν το θέμα ή το κυριότερο δεν τους βοηθά καθόλου στην προσπάθεια να διαχειριστούν την κρίση».

 Τι κάνουν τα περιφερειακά μέσα

 Τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας, που ανέκαθεν είχαν μια πιο στενή σχέση με το κοινό τους και επλήγησαν πολύ λιγότερο απ' ό,τι τα κεντρικά από την κρίση εμπιστοσύνης που έφερε η εποχή των μνημονίων, τη σημερινή συγκυρία προσπαθούν να συνεχίσουν να προσφέρουν σοβαρή, νηφάλια, έγκυρη και πλήρη ενημέρωση.

Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα είναι οι κύριοι παράγοντες που πρυτανεύουν στις προτεραιότητες των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης ειδικότερα στην Κρήτη, αφού, με λίγες εξαιρέσεις, αυτή είναι η "γραμμή" που τηρείται. Με τον τρόπο αυτό τα περιφερειακά μέσα επιδιώκουν να κερδίσουν το "στοίχημα" και αυτής της δύσκολης συγκυρίας, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες, θεατές και ακροατές τους, και να την εμβαθύνουν περαιτέρω... Εκμεταλλευόμενα και αυτήν την "στροφή" που περιγράφει η έρευνα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια