Υπουργείο Υγείας: 71 νέα κρούσματα, 86 θάνατοι από κορωνοϊό

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 71 νέα κρούσματα, 86 θάνατοι από κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

79 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, 1955 συνολικά τα κρούσματα

Εβδομήντα ένα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε στη σημερινή του ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχονται πλέον σε 1.955.

Κατά την ημερήσια ενημέρωσή του σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε πως από τα 71 οι 57 είναι άνδρες, ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι στη χώρα μας, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 86 νεκρούς.

Από τους νεκρούς, 23 είναι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Συνολικά, 79 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στη σημερινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τέθηκαν τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων για την επιδημιολογική καταγραφή το επόμενο διάστημα. Τα τεστ πιθανότατα θα τα έχουμε εντός του μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας, στα γάντια και στις μάσκες τονίζοντας ότι δεν συστήνεται στην παρούσα φάση γενικευμένη χρήση της, ενώ μιλώντας για τα γάντια, είπε πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κορωνοϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό», τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και συνέστισε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μαρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα:

*1.538.000 κρούσματα παγκοσμίως

*86 θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα

*79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

*86 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

*71 νέα κρούσματα

*1955 συνολικά

*Το 57% είναι άνδρες

*77% με υποκείμενο νόσημα

*16 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

* Παράλληλα, έχουν ληφθεί 33.664 δείγματα

Για μάσκες και γάντια

Ειδική αναφορά, έκανε ο κ. Τσιόδρας, όπως προαναφέραμε, έκανε στη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης. Όσον αφορά στις μάσκες τόνισε ότι η χρήση από το ευρύ κοινό συστήνεται μόνο σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού και ανάλογα την πορεία εξέλιξης της επιδημίας.

Στην παρούσα φάση ΔΕΝ συστήνεται η γενική χρήση της μάσκας από το ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες σχολιάζοντας μάλιστα ότι είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού. Οι μάσκες αυτού του τύπου είναι μόνο για τους υγειονομικούς, τους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τους Αναισθησιολόγους.

Όσον αφορά στα γάντια μιας χρήσης, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολίτες ανέφερε ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει.

Η αδιάκριτή χρήση που γίνεται στην Ελλάδα, σε δημόσιους χώρους, είναι μάταιη. Είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από ότι να προστατέψουν από τον ιό.

Τα γάντια μιας χρήσης δεν είναι κατασκευασμένα για εκτεταμένη χρήση. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν σχισμές, μικρές τρύπες, που ο χρήστης δεν θα έχει δει και έτσι έχοντας την ψευδή αίσθηση ότι είναι προστατευμένος, να εκτεθεί αναπάντεχα στον ιό. Τα γάντια δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και οδηγούν σε εφησυχασμό. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες τα πετούν όπου βρουν, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

Τα γάντια είναι επικίνδυνά όπως σχολίασε ο κ. Τσιόδρας ακόμη και όταν τα βγάζουμε. Αν το κάνουμε με λάθος τρόπο, είναι πιθανό να επιμολυνθούμε, εφόσον ο ιός υπάρχει πάνω στο γάντι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε απαράβατα κάθε φορά που βγάζουμε τα γάντια είναι να πλένουμε τα χέρια μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας δεν συστήνει τα γάντια ως μέσο πρόληψης.

Ας αφήσουμε τα γάντια στους υγειονομικούς που τα χρειάζονται περισσότερο και γνωρίζουν πολύ καλά πως θα κάνουν σωστή χρήση ώστε να είναι ασφαλείς και οι ίδιοι αλλά και όσοι είναι στο ίδιο περιβάλλον με αυτούς. Η καλύτερη επιλογή που έχουμε για να προστατευθούμε είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Συχνά και σχολιαστικά.

Χαρδαλιάς: «Έμπρακτη απόδειξη αγάπης η ατομική προσευχή»

Τι ανέφερε για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις τακτικές πτήσεις των αεροδρομίων

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έναρξη της ενημέρωσης του, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδας βοηθάει έμπρακτα την πολιτεία, διευκρινίζοντας πως οι ναοί θα είναι ανοιχτοί συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και σε καμία περίπτωση για τους πιστούς.

«Δεν πιστεύω ότι θα πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες αγνοώντας τις προτροπές της Ιεράς Συνόδου», τόνισε.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεοκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι» - Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορωνοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα και τις τελευταίες μέρες έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 15 τακτικές πτήσεις και 724 άτομα συνολικά.

«Εμείς οι Έλληνες γινόμαστε παράδειγμα προς τον κόσμο, όπου ταυτόχρονα παραδοσιακές δυνάμεις δείχνουν ανέτοιμες απέναντι στην πανδημία. Μέσα στο σπίτι οι περισσότεροι, έξω μόνο όσοι χρειάζονται», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλίας για την «επίδοση» της Ελλάδας.

«Όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο- Μένουμε σπίτι , βγαίνουμε νικητές», ανέφερε στο τέλος της ενημέρωσης του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν μαζευτούν πιστοί έξω από εκκλησίες την Μεγάλη εβδομάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως δεν πιστεύει πως κάποιος αισθάνεται περισσότερο «πιστός» από ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και πως όλοι θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις της πολιτείας, όπως έκανε η Εκκλησία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News