Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: 20 νέα κρούσματα, 79 θάνατοι στη χώρα μας από το νέο κορωνοϊό

90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - 1.755 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Έξι ακόμη θανάτους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο - ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας κατά την έναρξης της σημερινής ενημέρωσής του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και γιατί προσβάλλονται οι νέοι σοβαρά, καθώς και πώς εξηγούνται οι σπάνιοι θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μέχρι σήμερα υπάρχουν 79 νεκροί, 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 20 με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 1.755.

Ειδικότερα: 

*90 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

*79 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

*20 νέα κρούσματα στη χώρα, 1755 συνολικά

*26.193 τεστ έχουν γίνει

Στην ειδική μνεία που έκανε για τον ιό - όπως προαναφέραμε - και στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κορωνοϊού στα κύτταρα νεότερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει.

«Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Τόνισε για άλλη μία φορά ότι ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που πολλές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση επαφών. «Στη χώρα μας το συνεχίζουμε με μεγάλες δυσκολίες», ανέφερε τονίζοντας: «Ο ιός έχει δημιουργήσει έναν διαφορετικό φόβο γιατί δύσκολα ελέγχεται. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε».

Επανέλαβε ότι η κατάσταση απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα, ενώ ανέφερε πως η «συλλογική μας σκέψη ώστε να μην υπερφορτώσουμε τις δομές υγείας και να μην ρισκάρουμε για την υγεία του διπλανού, παραμένει ο κυρίαρχος στόχος μας».

Ο κ. Τσιόδρας επίσης ευχαρίστησε δημόσια τον Ανδρέα από την Κρήτη και τον Σάββα, οι οποίοι είναι δωρητές μυελού των οστών και χωρίς κανέναν δισταγμό και φόβο έσπευσαν να προσφέρουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «δεν υπάρχει ακόμη ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο», ενώ εκτιμά πως ο «ο ιός θα μείνει μαζί μας για πολλούς μήνες», τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στις μελέτες και στην οξεία βλάβη που προκαλεί ο ιός στα νεφρά, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «ο ιός φέρνει σε δύσκολη θέση ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Σε πέντε έως επτά ημέρες και σε κάποιους αρρώστους αλλάζει και προκαλεί επιδείνωση».

«Ο Κορωνοϊός έχει σταματήσει τα πάντα. Ο ιός έχει διαμορφώσει έναν διαφορετικού τύπου φόβο, που δύσκολα ελέγχεται. Ο ιός απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια. Φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες επιβραδύνεται η κατάσταση με τα κρούσματα και τους νεκρούς», τόνισε μεταξύ άλλων. 


Ν.
Χαρδαλιάς: «Ο Απρίλης θα είναι ο πιο κρίσιμος και δύσκολος μήνας»

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

«Καλούμαστε να διαφυλάξουμε ότι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε». Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

«Τον Απρίλιο τον έχουμε συνδέσει με το Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, δεν θα πάμε στις Εκκλησίες μας, δε θα πάμε στους φίλους μας, δε θα πάμε στα χωριά μας», επανέλαβε για άλλη μία φορά σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Ενημέρωσε ακόμα ότι στο χωριό Εχίνος αποφασίστηκε παράταση της καραντίνας για επτά μέρες για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια