Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: Τα 10 μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Tο πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι - Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 6 Απριλίου, για το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που εξασφάλισε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταθέτουμε την πρόταση, ένα ολοκληρωμένο πακέτο άμεσων παρεμβάσεων, ώστε να φύγει η μπόρα να μην υπάρχει μια χώρα ανέργων στο αύριο.

Κεντρική ιδέα είναι η αξιοποίηση του υπερόπλου που έχει η χώρα, ώστε με οριζόντια μέτρα να στηρίξουμε την πρόσφορά και την ζήτηση.

Η πρόταση μας στηρίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες:

Ποιότητα παρεμβάσεων, την ποσότητα παρεμβάσεων αλλά και τον χρόνο υλοποίησης

20 δις είναι άμεσα διαθέσιμοι πόροι από το συνολικό μαξιλάρι των 37δις.

Προτείνουμε, σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά χρήματα, ένα πακέτο οικονομικής στήριξης 26 δις, σε ορίζοντα 6 μηνών και τα 14 δις εξ αυτών, σε άμεση δημοσιονομική στήριξη».

Τα 10 μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μπορούν να αναλυθούν ως εξής:

  1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
  2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
  3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.
  4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι.
  5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαϊου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μάιου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ.
  6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
  7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος.
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  10. Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

«Τέλος νομίζω ότι πέρα από αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ότι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκλεισε δε θέτοντας το δίλημμα: "Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Εμείς απαντάμε, μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης τώρα, αξιοποιώντας το απόθεμά μας".

Το συνολικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση»

«Το μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί αν από τώρα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε ότι σε έκτακτες στιγμές όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, θα το πληρώσει διπλά και τριπλά, για να σημειώσει πως όμως «το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η χώρα».

Τόνισε ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη της ανόρθωσης της ζωής, της κοινωνίας, των εργαζόμενων, της οικονομίας, αν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες, «αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας», το οποίο και αποτελεί το μήνυμα του "Μένουμε Όρθιοι" που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση», σημείωσε.

Όχι κομματική εκμετάλλευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι: «Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, πιστεύω βαθιά, ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πολιτικού κόστους και οφέλους.

Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και τον ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά. Το ζήτημα όμως είναι να μη πληρώσει η χώρα.».

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση

«Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο που σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί και το οποίο αποσκοπεί σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά πενήντα τοις εκατό».

Βασικοί στόχοι είναι:

- Η διατήρηση θέσεων - σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

-  Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας - ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

-  Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετέχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Οι παρεμβάσεις των τριών τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ

Ε. Αχτσιόγλου: 9,7 δισ. για τη στήριξη της αγοράς εργασίας

Ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 9,7 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους παρουσίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βλέπει την παρούσα κρίση ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ώστε όταν θα βγούμε από αυτήν την υγειονομική κρίση το πεδίο της εργασίας να είναι πολύ διαφορετικό». «Με την αναστολή συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση προκαλεί κύμα αύξησης ανεργίας και αύξησης των εργαζόμενων φτωχών», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα μένουν ακάλυπτα μεγάλα τμήματα των εργαζόμενων, όπως μπλοκάκια, εργαζόμενοι με εργόσημο, εποχιακοί κ.α. που περνούν "κάτω από τα ραντάρ".

Η πρώην υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΕ πρόσφατα για τη στήριξη της εργασίας και των μισθών ύψους 100 δισ. ευρώ αλλά και σε αντίστοιχα μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να πάρει γενναία μέτρα λόγω της υψηλής ανεργίας και της ήδη τεράστιας μισθολογικής πίεσης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε την ανάγκη «να επεισέλθει το κράτος στη θέση του εργοδότη ως προς όλες τις υποχρεώσεις του για τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης».

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το τέλος Μαΐου με δυνατότητα παράτασης, ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επισφαλώς εργαζόμενους ύψους 1,5 δισ., η πλήρης καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από το κράτος, έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όλων, απευθείας ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ελαιοκαλλιεργητών και παραγωγών κηπευτικών προϊόντων (ύψους 300 εκατ. ευρώ), επέκταση τους επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, παράταση ισχύος για έξι μήνες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (από πλήρους σε μερικής) και υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων και προστασία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν ή και εντείνουν τη δραστηριότητά τους, όπως τα σουπερμάρκετ και delivery.

Όπως είπε η ίδια, οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης υπερεπαρκούν για την υλοποίηση τους, καθώς το συνολικό κόστος είναι 9,7 δισ. και το ζήτημα, λοιπόν, «είναι μόνο η πολιτική βούληση και η στρατηγική στόχευση για την κοινωνία». «Το ερώτημα είναι λοιπόν ένα: Θέλουμε μια οικονομία με επίκεντρο την εργασία ή μια οικονομία της απορρύθμισης και των εργαζόμενων φτωχών», κατέληξε.

Ν. Παππάς: «Ενδεχομένως η οικονομία μας να χρειάζεται και άλλα μέτρα εάν επικρατήσει η λογική της αδράνειας»

Την άποψη ότι ο τομέας των επιχειρήσεων δεν βλέπει τις "γενναίες" παρεμβάσεις που βλέπει σε άλλες χώρες εξέφρασε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Όπως είπε, οι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερα προγράμματα εγγυήσεων και κεφάλαια κίνησης για να επιβιώσουν σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Παππάς, τόνισε την ανάγκη να προκριθεί ένα πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί εγγυοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που θα κινδυνέψουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η ενίσχυση αυτή, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει με κριτήριο τον τζίρο και τις θέσεις απασχόλησης.

Από τα 3 δισ., επισήμανε πως τα 200 εκατ. ευρώ πρέπει να διοχετευθούν στον κλάδο του Τουρισμού, μέσω ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού. «Δυστυχώς ή ευτυχώς η Ελλάδα έχει μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της να εξαρτάται από την πορεία αυτού του κλάδου», είπε, προσθέτοντας πως για να μην είναι τεράστιες οι επιπτώσεις, θα πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις γρήγορα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προχωρήσει η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των υποχρεώσεων του κράτους προς τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και η επανεκκίνηση των έργων υποδομής, όπως ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά άλλα μέτρα, παρέπεμψε στην αξιοποίηση της δυνατότητας που έδωσε η ΕΚΤ για έκτακτη ρευστότητα, προκειμένου να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την επιχειρηματικότητα οι τράπεζες. Επιπλέον, σημείωσε πως η Τράπεζα Ανάπτυξης, τη συγκρότηση της οποίας είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι σε θέση να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της οικονομίας άμεσα, αλλά μπορεί να γίνει η τράπεζα της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρότεινε και την δημιουργία εντός αυτής ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για τις μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί «στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα μεγάλο πακέτο εγγυήσεων» ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Επισήμανε, δε, ότι στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται μέτρα αποτροπής της χρεοκοπίας, δηλαδή μετακύληση πληρωμών αλλά και μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής των τραπεζικών επιταγών.

 «Το πρόγραμμά μας έχει στοιχεία καθολικότητας, είναι απολύτως κοστολογημένο και βεβαίως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το καταθέτουμε αυτήν τη στιγμή. Ενδεχομένως η οικονομία μας να χρειάζεται και άλλα μέτρα εάν επικρατήσει η λογική της αδράνειας»,είπε, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρέπει να ληφθεί δράση "άμεσα".

Ε. Τσακαλώτος : «Χρειάζεται να κρατήσουμε την οικονομία, την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας όρθιο σε αυτήν την κρίση»

 «Τολμηρό και ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο από τώρα να στρέψουμε την προσοχή στην "επόμενη μέρα". Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό δεν βασίζεται σε περαιτέρω μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως το ευρωομόλογο, τονίζοντας ότι η έλλειψη αμοιοβαιοποίησης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, αποτελεί «υπαρξιακό κίνδυνο» για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν πάνω από 40 δισ. ευρώ διαθέσιμα και ότι αυτό το πρόγραμμα προτείνει την χρήση 26 δισ. εξ αυτών, 12 σε εγγυήσεις και 14,3 σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης, ότι η "δημοσιονομική ένεση" αυτή πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς, όπως προειδοποίησε, είναι πολύ δύσκολο να ξαναπάρει μπρος κάτι που έχει σταματήσει. καλώντας την κυβέρνηση ακόμα και αν διαφωνεί σε κάποια μέτρα να λάβει δράση «τώρα και όχι μετά».

 «Στο δικό μας πρόγραμμα έχουμε πολλά ποιοτικά στοιχεία, ειδικά για τον κόσμο της εργασίας. Έχει τεράστια σημασία για μας να βγει ο κόσμος της εργασίας μετά από αυτήν την κρίση, όχι διαλυμένος, όχι με καινούργιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με αγοραστική δύναμη και να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά», υπογράμμισε ο Ε. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

 «Ξοδεύουμε τώρα 26 δισ. για να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία όρθια και όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση να μπορούμε να έχουμε μια γρήγορη ανάπτυξη», υποστήριξε, προειδοποιώντας ότι εάν γίνει σταδιακά η λήψη μέτρων, υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος" μετά να «είμαστε σε στασιμότητα πολλά χρόνια».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το «μαξιλάρι μας βοηθάει» ώστε να μη προστεθεί το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στο δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από την Ιταλία και την Ισπανία.

 «Δεν είναι η στιγμή να ανταλλάξουμε επιθέσεις, ποιος είναι λαϊκιστής, ποιος είναι σκληρός, ποιος συντηρητικός. Είναι η στιγμή να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, γιατί χρειάζεται να κρατήσουμε την οικονομία, την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας όρθιο σε αυτήν την κρίση για να την ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», κατέληξε ο Ε. Τσακαλώτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια