Τα μέτρα δείχνουν πως αποδίδουν - Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για την Ελλάδα

Ελλάδα
Τα μέτρα δείχνουν πως αποδίδουν - Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση των μέτρων – Ερώτημα ο τουρισμός

Η θετική, τηρουμένων των αναλογιών, πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, δεν προκαλεί εφησυχασμό. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στα μέτρα που έχει λάβει, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει επέκτασή τους.

Η έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων έχει αποδώσει και παρότι η Ελλάδα ήταν από τις κύριες υποψήφιες να ακολουθήσουν τον τραγικό δρόμο της Ιταλίας (κυρίως λόγω της γειτνίασης και των στενών σχέσεων - κυριολεκτικά χιλιάδες Έλληνες βρίσκονταν σε ιταλικό έδαφος όταν ξέσπασε η πανδημία στη γείτονα) τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα...

Η στατιστική είναι συχνά ένας εύσχημος και κομψός τρόπος για να πεις ψέματα ή να "καλλωπίσεις" την αλήθεια. Ωστόσο στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού η στατιστική ψυχρά και δίχως κανένα μανιπουλάρισμα δείχνει μια εικόνα που προφανώς, δίχως να μπορεί να χαρακτηριστεί "ευνοϊκή", σίγουρα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα μας, απ' ό,τι για τις περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί.

Η έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων έχει αποδώσει και, παρότι η Ελλάδα ήταν από τις κύριες υποψήφιες να ακολουθήσουν τον τραγικό δρόμο της Ιταλίας (κυρίως λόγω της γειτνίασης και των στενών σχέσεων - κυριολεκτικά χιλιάδες Έλληνες βρίσκονταν σε ιταλικό έδαφος όταν ξέσπασε η πανδημία στη γείτονα) τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ καλύτερα.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες (με την εξαίρεση του Σαββάτου) οι υγειονομικές Αρχές φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κάνουν κάπως περισσότερα τεστ, δίνοντας έτσι μια πιο ανάγλυφη εικόνα των διαστάσεων της πανδημίας. Έχοντας πάντα κατά νου ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα (αυτός είναι ο παγκόσμιος κανόνας) υπάρχουν άλλα 10 που δεν έχουν ανιχνευτεί γιατί έχουν περάσει με πολύ ήπια συμπτώματα ή εντελώς ασυμπτωματικά.

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων επί του συνόλου των ελεγχθέντων παραμένει χαμηλό και μάλιστα εμφανίζει μια γενικά πτωτική πορεία, γεγονός που μπορεί να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας, σε μια κατά τα άλλα δύσκολη περίσταση.

Πάντως η θετική, τηρουμένων των αναλογιών, πορεία της πανδημίας στη χώρα μας δεν προκαλεί εφησυχασμό. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στα μέτρα που έχει λάβει, έχει ήδη ανακοινώσει επέκτασή τους και εφόσον χρειαστεί (κάτι μάλλον βέβαιο) θα δώσει και νέα παράταση... Έως ότου η πανδημία πάψει να αποτελεί μια τεράστια απειλή για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Ερώτημα ο τουρισμός

Ξεχωριστό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της "Καθημερινή" για το αν η Ελλάδα θα δεχτεί φέτος τουρίστες, έδωσε σαφώς στίγμα πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν. «Αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική σεζόν, η οποία κορυφώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δε θα έχει τόσο μεγάλες απώλειες», είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως, αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να απειλεί σοβαρά και να δοκιμάζει τα Συστήματα Υγείας, «τότε θα επανασχεδιάσουμε τη στάση μας».

Πράγματι η βούληση της κυβέρνησης είναι ει δυνατόν να σωθεί μέρος της τουριστικής σεζόν. Αν και είναι πρώιμο, καθώς εξαρτάται και από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός παγκοσμίως, μία από τις σκέψεις είναι να υπάρξει «άνοιγμα των συνόρων» από συγκεκριμένες χώρες όπου ο ιός δεν έχει διαδοθεί όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως όποιος έρχεται στην Ελλάδα, μόλις κατέβει από το αεροπλάνο, θα πρέπει να κάνει τεστ.

Στην 43η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα 62 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες.

Στην 43ή θέση παγκοσμίως σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, με 1.673 περιστατικά έως τις 4 Απριλίου. Πρώτες σε κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, ενώ πρώτη σε θανάτους η Ιταλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 43ή θέση παγκοσμίως σε αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, έναντι της 40ής που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή βάση δεδομένων worldometers.info και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12η στην ευρωζώνη.

Με περίπου 161 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 102 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου). Βρίσκεται επίσης στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των 27 κρατών-μελών) και μόλις στη 18η θέση στην ευρωζώνη. Από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, μόνο η Σλοβακία έχει λιγότερα από την Ελλάδα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 154, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρά πάνω από το διεθνή μέσο όρο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News