Ελλάδα

Σωτήρης Τσιόδρας: Τι είπε για τις μάσκες και τα κλιματιστικά;

Συμβουλές και οδηγίες από το γνωστό λοιμωξιολόγο

Για καθημερινά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των κλιματιστικών και τη χρήση προστατευτική μάσκας μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι δύσκολο το θέμα των κλιματιστικών. Ο καλός αερισμός βοηθά στην αποφόρτιση από τον ιό. Γίνεται συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι οι χώροι να αερίζονται. Για τα κλιματιστικά υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα» ανέφερε.

Ο ίδιος συνέστησε τους πολίτες καλύτερα να εξαερίζουν τον αέρα ενός χώρου προς τα έξω και όχι να τον ανακυκλώνουν.

Τι είπε για τις μάσκες

Για το θέμα της μάσκας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα συμμετέχουν στη διάδοση της νόσου. Για αυτό και το CDC των ΗΠΑ άλλαξε θέση και προτείνει ακόμη και αυτοσχέδια μάσκα. Ωστόσο όπως είπε μπορεί να προκληθεί πρόβλημα και ακόμα και υγιείς να μολυνθούν εάν τις χρησιμοποιήσουν. «Το 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής».

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα το όφελος μιας τέτοιας τακτικής μπορεί να αυξηθεί μόνο αν αυξηθούν τα κρούσματα. Σε ανοικτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς αναμένεται να εξεταστεί» τόνισε ακόμη. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια