Υπουργείο Υγείας: 99 νέα κρούσματα - 59 θάνατοι στη χώρα

Ελλάδα
Υπουργείο Υγείας: 99 νέα κρούσματα - 59 θάνατοι στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1613 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

 

Υπάρχει πρόοδος στην ανακάλυψη νέου φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το οποίο φαίνεται και πιο αποτελεσματικό από τα μέχρι τώρα φάρμακα που υπάρχουν παγκοσμίως, αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής του ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 99 νέα κρούσματα σε σύνολο 1613 στη χώρα.

Όπως είπε 92 συνάνθρωποί μας είναι σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένοι με ενδιάμεση ηλικία τα 66 έτη. Το 70% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Συνολικά 59 θάνατοι στη χώρα με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς, και όπως τόνισε οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Με τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν ρόλο στη μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους.

Ειδικότερα:

*1 .040.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο

*ΗΠΑ- 6.098 νεκροί

*Στην Ευρώπη - πάνω από 32.000 θάνατοι

*99 κρούσματα στην Ελλάδα - 1613 συνολικά

*92 διασωληνωμένοι, μ.ο. ηλικίας 66 ετών

*23 είναι γυναίκες

*66 ετών η ενδιάμεση ηλικία

*6 θάνατοι - 59 νεκροί συνολικά

*22.437 εργαστηριακά τεστ ως σήμερα

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας από τα 1613 κρούσματα, 119 είναι από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», 335 είναι από άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό, 563 είχαν επαφή με ασθενή με κορωνοϊό.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με τα κρούσματα στο πλοίο του «Ελ. Βενιζέλος» από τους 382 επιβάτες, 121 είναι θετικοί από αυτούς 65 Τούρκοι 17 Ινδονήσιοι, 16 Ουκρανοί, 5 Έλληνες και άλλες υπηκοότητες, όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί και σε καλή κατάσταση, ενώ δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  

Αρνητικοί στον ιό είναι 261 επιβάτες του πλοίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν μέσα στην ημέρα σε τρία ξενοδοχεία, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ελπίδες φέρνει νέο πειραματικό φάρμακο

Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, έκανε ειδική μνεία σε νέο πειραματικό φάρμακο, που φέρνει ελπίδες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Φαίνεται να σημειώνει πρόοδο ως αναφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου η Ακαδημία επιστημών της Κίνας», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο Κορωνοϊός.

Σημείωσε πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό. Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν πρέπει «να αποπροσανατολίζουμε το κοινό, να είμαστε προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό, ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΚΑΒ και το κέντρο επιχειρήσεων, τους ανθρώπους που 24 ώρες το 24ωρο φροντίσουν για τη γρήγορη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία. Από την καρδιά μου ευχαριστώ τους γιατρούς των ΜΕΘ».

Αναφορά στα ζώα συντροφιάς

Επιστημονική αναφορά για τα ζώα συντροφιάς, έκανε ο κ. Τσιόδρας σήμερα όπως προαναφέραμε, «οι γάτες μολύνονται, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν», όπως είπε. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά: Μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ».  

Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα ζώα τόνισε: «Δεν είναι λόγος να τα εγκαταλείπουν, δεν έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Χαρδαλιάς: Περιορισμοί κίνησης στην παραλιακή Πάτρας και Βόλου

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί κοινό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, για τον κάθε πολίτη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε ότι στη δομή μεταναστών στη Ριτσώνα έγιναν ιχνηλατήσεις και κάποια τεστ σε επαφές της νοσούντος, αναφέροντας ότι «έχουμε ολοκληρώσει περίπου σε 90 δείγματα».

Έκανε γνωστό ότι 121 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο επιβατηγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και 261 αρνητικοί στον ιό.

Ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών από το Σάββατο και για 14 ημέρες στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγιάς.

Επίσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία του Βόλου από τη Δευτέρα και για 14 ημέρες.

Γιάννης Κωτσιόπουλος (γ.γ. Υπηρεσιών υπ. Υγείας)

Μετά τον κ. Χαρδαλιά το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πέντε Κέντρα Υγείας στην Αττική τίθενται στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε «θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα και στα οποία θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού».

Οι γιατροί των κέντρων υγείας καθώς και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να επισκέπτονται κατ' οίκον του ασθενείς, ενώ το υγειονομικό προσωπικό θα προμηθευτεί με όλες τις στολές ασφαλείας.

Μάλιστα, αναφορικά με την δομή της Ριτσώνας αναφέρθηκε ότι τέθηκε σε πλήρη αποκλεισμό, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε ιχνηλάτηση των επαφών της 22χρονης ασθενούς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News