Ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάσεις, διεθνείς υποθέσεις και ηλεκτρονικά εγκλήματα

Ελλάδα
Ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάσεις, διεθνείς υποθέσεις και ηλεκτρονικά εγκλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλούσια η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας το 2019

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το περασμένο έτος μια σειρά από σημαντικές υποθέσεις. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Uncover” για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων.

Τον Απρίλιο του 2019 η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τέσσερα άτομα για πορνογραφία ανηλίκων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα...

Σημαντικό έργο επέδειξε το 2019 η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που συνοδεύουν τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Αστυνομίας για το προηγούμενο έτος, ο οποίος ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2019 ανήλθε σε 5.187. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ξεχωριστό προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol, Europol, SIRENE), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε συνολικά 1.268 αιτήματα συνεργασίας.

Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν σε περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα, όπως πορνογραφία ανηλίκων, διαδικτυακές απάτες, αλλά και υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις.

39 συλλήψεις

Εξάλλου, η Διεύθυνση προέβη την περασμένη χρονιά στη σύλληψη συνολικά 39 ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητά τους αφορούσε στο αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων (27). Εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί πνευματικής ιδιοκτησίας», δύο συλλήψεις για «διεξαγωγή τυχερών παιγνίων», ενώ άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων. Οι υπόλοιπες συλλήψεις για το 2019 αφορούσαν σε απάτη, ναρκωτικά, διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραβάσεις του νόμου «περί αρχαιοτήτων» και του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών».

Επιχείρηση "Uncover"

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το περασμένο έτος μια σειρά από σημαντικές υποθέσεις. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Uncover" για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων.

Τον Απρίλιο του 2019 η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τέσσερα άτομα για πορνογραφία ανηλίκων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη ενδελεχής διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών διαδικτύου.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από αλληλογραφία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι οικιακές συνδέσεις διαδικτύου 5 ημεδαπών, σε Αττική και Πελοπόννησο», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019.

Εκτός από την επιχείρηση "Uncover", η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέβη στην εξιχνίαση 13 περιπτώσεων «απατηλής πώλησης εισιτηρίων» για εκδηλώσεις από συγκεκριμένο ιστότοπο. Επίσης, προχώρησε στην εξάρθρωση διεθνούς σπείρας, η οποία προέβαινε σε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ας σημειωθεί ότι το 2019 είχαμε τη σύλληψη μέλους εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο σε απάτες μέσω διαδικτύου, προωθώντας προς πώληση "κλώνους" κινητών τηλεφώνων ως γνήσιους. Εξάλλου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε στη διεθνή επιχείρηση "PowerOFFII", για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσιών, εναντίον πληροφοριακών συστημάτων (DDoS), καθώς και σε άλλη διεθνή αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των απατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ανάλογη συμμετοχή της Διεύθυνσης υπήρξε και σε διεθνή αστυνομική επιχείρηση ειδικά για την καταπολέμηση των απατών μέσω Internet στον τομέα των αερομεταφορών, αλλά και σε άλλη αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το έτος 2019, ανέπτυξε πλήθος δράσεων αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες καθ' ύλην και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνση Εκπαίδευσης κ.ά.), ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol, το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών-Interpol και το Τμήμα SIRENE.

Επισημαίνεται ότι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), της Europol και της Interpol, καθώς επίσης και στην υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT).

Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου "Cyber Alert", που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί διαχειρίζονται καταγγελίες των πολιτών που λαμβάνουν μέσω:

⦁ Του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188,

⦁ Μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα [email protected] των ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές "Cyberkid" και "Feel Safe" και

⦁ Της διαδικτυακής πύλης (Portal) http://portal.astynomia.gr, της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελίες-αιτήσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (e-crime) προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μάλιστα, με τη λειτουργία του αναβαθμισμένου τηλεφωνικού κέντρου, αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που παρέχει το πρωτόκολλο επικοινωνίας VoIP (Voice over IP), επιτυγχάνεται η πλέον βέλτιστη διαχείριση κλήσεων των πολιτών, που καλούν στον παραπάνω πενταψήφιο αριθμό, με κόστος αστικής χρονοχρέωσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων (αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων).

Μέσα από ένα διαδραστικό ηχητικό μήνυμα ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί και να επιλύσει το πρόβλημα για το οποίο κάλεσε αυτοματοποιημένα, είτε ακολουθώντας οδηγίες ανηρτημένες στην ιστοσελίδα www.cyberalert.gr της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την καταγγελία του με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στον καλούντα να συνομιλήσει απευθείας με εξειδικευμένο αστυνομικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή της αντίστοιχης Υποδιεύθυνσης στη Βόρεια Ελλάδα, ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον απολογισμό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το 2019.

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Απέτρεψαν 370 αυτοκτονίες

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τη χρονιά που πέρασε υπήρξε αξιοσημείωτη η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον κατάλληλο χειρισμό και την αποτροπή περιπτώσεων εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Internet: Συνολικά καταγράφηκαν 370 τέτοιες περιπτώσεις. Οι 30 έγιναν τον Ιανουάριο, οι 29 τον Φεβρουάριο, οι 20 τον Μάρτιο, οι 33 τον Απρίλιο, οι 34 τον Μάιο, οι 42 τον Ιούνιο, οι 31 τον Ιούλιο, οι 39 τον Αύγουστο, 34 τον Σεπτέμβριο, 29 τον Οκτώβριο, 22 τον Νοέμβριο και 27 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εξάλλου, διαβιβάστηκαν προς "εκτέλεση" στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 3.410 εισαγγελικές παραγγελίες για προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Από τις εν λόγω παραγγελίες, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάστηκαν 2.693 και στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος 717.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της αστυνομίας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News