Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης για κορωνοϊό: «Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα ευθύνης και ζωής»

'"Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε - Είμαστε στο τέλος της αρχής..."ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τοποθετήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τραυματικές εμπειρίες όπως στην περίπτωση Ιταλίας, ΗΠΑ, κλπ.

Πήραμε αυστηρά μέτρα και πρωτόγνωρα με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και συνέπειες στην οικονομία .

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων πολιτών για να προστατεύτεί  το αγαθό της δημόσιας υγείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε στο τέλος της αρχής. Ο στόχος μας παραμένει , να κερδίσουμε χρόνο και να μην υπερφορτωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

Καθημερινά εξασφαλίζουμε όσους «μάχονται» με πολεμοφόδια ζωής με απόλυτη διαφάνεια, υπό  τον συντονισμό του δημόσιου. 

Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης οι Έλληνες για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όσα χαλάει η πανδημία για αυτό και ανακοινώθηκαν δέσμες ενίσχυσης σε 4 μέρες.

Κύριο μέλημα μας παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης με δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα .

Το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1.700.000 μισθωτούς.

Γνωρίζετε και σύμφωνα με τα μέτρα ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί.

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 εύρω διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Παρατείνονται επιδόματα ανεργίας ενώ οι εργαζόμενοι με παιδιά μπορούν να πάρουν ειδική άδεια.

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται". 

«Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

...Μπορούμε να  διαθέσουμε 150 εκατομμύρια ευρώ  για να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

Χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη που όλοι ξέραμε. Ανεξάρτητα τις διαφωνίες και τις συζητήσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει μία λύση".

 Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι που για τη χώρα μας, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο. «Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις».

Προανήγγειλε επίσης ότι αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Είπε πως προσυπογράφει τα λόγια του Ζακ Ντελόρ που προειδοποίησε πως σε αυτή τη συγκυρία «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».

Τόνισε πως υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. «Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».

Υπογράμμισε πως «Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015» και πως «χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μία Ευρώπη όπως την περιγράφει πάλι ο Ντελόρ με τον ανταγωνισμό που κινητοποιεί, με την αλληλεγγύη που ενώνει και με τη συνεργασία που ενδυναμώνει».

Τόνισε ότι όπως είχε πει από την πρώτη στιγμή «κανένα κρατικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες κι αν δεν το μετουσιώσουν σε καθημερινή πρακτική».

"Κύριοι βουλευτές τόνισα ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν αγκαλιαστεί από πολίτες και το μετουσιώσουν σε πράξη . Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο και είμαι οπαδός συναίνεσης και πολιτικής  ωριμότητας και τιμώ πολλούς που πειθαρχούν και κοινό συμφέρον και ασκώ κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν.

Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν κανόνες που έκαναν Ελλάδα θετικό παράδειγμα.

Το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα ευθύνης και ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας αλλά στο χέρι μας να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Τα όπλα δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα και όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο.

Προχώρησε η πύλη του νέου ψηφιακού κράτους σε λίγες εβδομάδες αυτά που προγραμματίζαμε να κάνουμε μήνες και άλλοι δεν έκαναν για χρόνια".

Όπως χαρακτηριστικά είπε «μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».

Προειδοποίησε επίσης κατά της διακίνησης fake news και ζήτησε υπεύθυνη στάση από την αντιπολίτευση.

Τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται και η τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, πρόκειται για μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού" (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του" (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19" (Α΄ 64)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια