20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος

Ελλάδα
20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Ελ. Βενιζέλος που βρίσκεται αγκυροβολημένο αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεκαθαρίστηκε αργά το απόγευμα μετά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. 

Στην αποδελτίωση της ενημέρωσης που έκαναν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ είναι ξεκάθαρο οτι τα κρούσματα συνολικά στο πλοίο είναι 40. 

20 αυτά που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες  και 20 νέα αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Τσιόδρας αναφέρει

"Σήμερα ανακοινώνουμε 81 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλα κρούσματα που αφορούν μέρος της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Το σύνολο του πληρώματος, 380 και πλέον άτομα, έχουν ελεγχθεί και αναμένονται τα συνολικά αποτελέσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μαζί με του κρουαζιερόπλοιου είναι 1.415, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τα έως τώρα θετικά από το κρουαζιερόπλοιο, 1.375 στη χώρα". 

Στη συνέχεια περισσότερες διευκρινήσεις για τη διαχείριση της καραντίνας στο πλοίο έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς

"Το εν λόγω επιβατηγό ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, με τελικό προορισμό την Ισπανία, όπου προορίζετο να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Στις 23 Μαρτίου, η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και αυτό κατέπλευσε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όπου επιτρέψαμε ως Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον ανεφοδιασμό του.

Για τον επαναπατρισμό του πληρώματος είχε ξεκινήσει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τη μονάδα διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του.

Στις 29 Μαρτίου, μία μέρα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού των επιβατών, ενημερωθήκαμε από το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με το θετικό αποτέλεσμα εξέτασης για το νέο κορονοϊό SARS–COV-2

Αφορούσε έναν Ελβετό υπήκοο 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου, ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών, μεταφέρθηκε στις 28 Μαρτίου στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Άγιος Παντελεήμων».

Εστάλη δείγμα του ασθενούς λόγω ισχυρής υποψίας για το νέο κορονοϊό στις 29 Μαρτίου, το θετικό αποτέλεσμα του οποίου οδήγησε στην αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥΥ και της Γενικής Γραμματείας στο πλοίο, το πρωί της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, εδόθησαν οδηγίες για απομόνωση των στενών επαφών του ασθενούς, καθώς και οδηγίες για το υπόλοιπο προσωπικό του πλοίου.

Έγινε έλεγχος με λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος σε 27 άτομα στενές επαφές του κρούσματος, μέλη του πληρώματος και 20 εξ’ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα, με αντίστοιχες οδηγίες απομόνωσης και περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Χθες, 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥΥ, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένουμε".

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News