Υγειονομική «βόμβα» 382 εγκλωβισμένων σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά

Ελλάδα
Υγειονομική «βόμβα» 382 εγκλωβισμένων σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καραντίνα το Ελ. Βενιζέλος με 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στους επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου Ελ. Βενιζέλος το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά στο λιμάνι του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στο πλοίο μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πάρει εργαστηριακά δείγματα από τους επιβαίνοντες μετά την εκδήλωση θετικού κρούσματος σε 72χρονο Ελβετό, μέλος του πληρώματος.

Το πλοίο, ιδιοκτησίας της ΑΝΕΚ,  στις 29 Φεβρουαρίου ναυλώθηκε από Ισπανική εταιρία για λογαριασμό Τούρκων επιχειρηματιών για 45 μέρες, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο. 

Πρώτος σταθμός του το λιμάνι του Τσεσμέ από όπου παράλαβε 300 άτομα – τα οποία στη συνέχεια θα απασχολούνταν ως εργαζόμενοι στο πλωτό ξενοδοχείο.

Ο προορισμός του πλοίου θα ήταν το λιμάνι Καντίθ στην Ισπανία.

Στις αρχές Μαρτίου Τουρκία επέβαλε τα πρώτα μέτρα περιορισμού στα λιμάνια της. Κάποιοι εκ των επιβαινόντων, Τουρκικής υπηκοότητας, όχι όλοι, επέλεξαν να αποβιβαστούν. Οι μη έχοντες την τουρκική υπηκοότητα έμειναν αναγκαστικά στο πλοίο.

Σύμφωνα με τα ναυτιλιακά  έγγραφα το πλοίο φαίνεται να έχει  αποπλεύσει στις 14 Μαρτίου από τον Τσεσμέ.

Στις 21 Μαρτίου το πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά .  Με δεδομένη την απαγόρευση που είχε εκδώσει από τις 15/3 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για τον κατάπλου επιβατικών πλοίων, το Ελ. Βενιζέλος αγκυροβόλησε ανοιχτά στο λιμάνι του Πειραιά (αρόδου) περίπου στο ύψος Δραπετσώνας  όπου και παραμένει δεμένο μέχρι και σήμερα.

Οι επιβαίνοντες είναι 382 στο σύνολο, από 14 διαφορετικές υπηκοότητες, μεταξύ αυτών και Έλληνες. Εξ αυτών οι 36 είναι μέλη του πληρώματος. στη συντριπτική τους πλειοψηφία 'Έλληνες.

Από τον ΕΟΔΥ δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία προκειμένου να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου εντός του πλοίου το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα.

Ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά και εύλογα. Ήδη ναυτεργατικές ενώσεις όπως η ΠΕΜΕΝ , η ΠΕΝΕΝ και η ΠΝΟ εκφράζουν την αγωνία τους για τους 382 επιβαίνοντες. 

Τι προβλέπεται να γίνει αν η κατάσταση επιδεινωθεί και αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων;

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις αν κάποιος από τους ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση;

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News