Ελλάδα

«Ξεκρέμαστοι» μένουν και οι ξεναγοί της χώρας

Ζητούν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι από τον κορωνοϊό

«Το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στη ρύθμιση τα τουριστικά γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεναγοί στην επικράτεια μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Η έκφραση "η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας" λέγεται κατά κόρον για τον τουρισμό, αλλά η Πολιτεία δε δείχνει να έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη αυτούς που στηρίζουν τη συγκεκριμένη "βαριά" βιομηχανία, τους ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται προκειμένου να συντηρηθεί το τουριστικό οικοδόμημα. Από τους κατεξοχήν εργαζόμενους, η δουλειά των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το τουριστικό προϊόν, είναι οι ξεναγοί, οι οποίοι έχουν μείνει απολύτως ξεκρέμαστοι, αφού είχαν κλείσει δουλειές για τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι οποίες έχουν ήδη ακυρωθεί στο σύνολό τους, ενώ στη συνέχεια αναμένονται οι ακυρώσεις και για το σύνολο των μεροκάματων που είχαν εξασφαλίσει για τον Ιούνη και περιμένουν να δουν αν θα δουλέψουν μερικές, έστω, μέρες από τον Ιούλιο και μετά.

Παρ' όλα αυτά δε λαμβάνουν καμία στήριξη με μέτρα προστασίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, την ώρα που τα τουριστικά γραφεία λαμβάνουν κανονικά στήριξη! Μιλάμε για έναν κλάδο με 2.300 επαγγελματίες, που μένουν ξεκρέμαστοι πλήρως!

Η ανακοίνωση

Σχετική είναι η παρακάτω ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει χτυπηθεί ανελέητα από την επιδημία του κορωνοϊού, όμως οι περίπου 2.300 διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα, που θα άρχιζαν την εργασία τους ήδη από τον Μάρτιο, δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στη ρύθμιση τα τουριστικά γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεναγοί στην επικράτεια μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση.

Οι ξεναγοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Δεν έχουν ΚΑΔ, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο τουριστικού πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Εξαιτίας μάλιστα των παραλείψεων του ελληνικού κράτους διαχρονικά, τα ένσημα των ξεναγών δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί. Τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωριστεί ακόμη τα ένσημα του 2018 και 2019, και οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες να μην έχουν πάρει ακόμη τίποτα, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει στείλει ήδη τρία υπομνήματα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας επακριβώς πώς με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορέσουν και οι ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας που πλήττονται. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, σε ένα θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών κατά κύριο λόγο, και του υπουργείου Εργασίας κατά δεύτερο.

Κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Πλέον, ξεκάθαρα πρόκειται για θέμα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου, και η Ομοσπονδία μας θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων ξεναγών».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια