Ελλάδα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, συμπεριφέρεται σαν κράτος-αρχιπέλαγος»

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κάνει λόγο και πάλι για «μαξιμαλιστικές θέσεις του διδύμου Ελλάδας-Κύπρου», οι οποίες αγνοούν τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους

Οι θέσεις της Ελλάδας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ως «ατυχή και παραπλανητική».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κάνει λόγο και πάλι για «μαξιμαλιστικές θέσεις του διδύμου Ελλάδας-Κύπρου», οι οποίες αγνοούν τους Τ/Κ και τα δικαιώματά τους.

«Ο πυρήνας του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο για τις ζώνες θαλάσσιες δικαιοδοσίας είναι οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ, καθώς και το γεγονός ότι Ελλάδα και Ε.Ε. αγνοούν τους Τουρκοκύπριους, που είναι συνιδιοκτήτες στην Κύπρο, και τα δικαιώματά τους», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι προσπάθειές τους να δώσουν νομικό μανδύα σε αυτούς τους ισχυρισμούς μέσω της Ε.Ε. και μέσω των χαρτών που εκδίδονται από αυτό τον θεσμό, δεν έχουν καμιά αξία». Και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ συνεχίζει κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συμπεριφέρεται σαν κράτος-αρχιπέλαγος.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος-αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προβάλλοντας πάλι ως «τρανό παράδειγμα» μη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο τη θέση της Ελλάδας για το Καστελόριζο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι «την ώρα που η Τουρκία από τη μια διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους της διπλωματίας και της συνεργασίας για την ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη συνεχίζει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ».

 

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια