Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα η Ελλάδα εντάσσεται στη Σένγκεν

Στόχος ήταν η προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αν η αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σάς φέρνει στο μυαλό κάτι από το σήμερα, διαβάστε και το τι έγινε στις 26 Μαρτίου του 2000: Εκείνη την ημέρα, η Ελλάδα γίνεται κι επίσημα μέλος της Συνθήκης Σένγκεν.

Στόχος της Σένγκεν ήταν η προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους...

Γκιγιοτέν: Ο "νονός" της... λαιμητόμου

Ήταν 26 Μαρτίου του 1814, όταν έφυγε από τη ζωή ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν. Ποιος ήταν αυτός; Ο Γκιγιοτέν ήταν γιατρός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης εισηγήθηκε τη λαιμητόμο ως τον πιο "ανώδυνο" τρόπο εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Από τον Γκιογιοτέν πήρε το όνομά της και η γκιλοτίνα.

Το τέλος του μεγάλου Μπετόβεν

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Μαρτίου του 1827, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 57 ετών, ο Γερμανός μουσικοσυνθέτης Λούντβιχ Φαν Μπετόβεν.

Η ίδρυση της Παρισινής Κομμούνας

Σαν σήμερα, εξάλλου, το 1871 εγκαθιδρύεται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας η περίφημη παρισινή Κομμούνα. Η Κομμούνα των Παρισίων ήταν η πρώτη επαναστατική απόπειρα των εργατών να καταργήσουν τις συγκεντρωτικές δομές του κράτους και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Η Κομμούνα διήρκεσε συνολικά 72 ημέρες: Στις 28 Μαΐου ο κυβερνητικός στρατός επανακαταλαμβάνει το Παρίσι. Γίνονται μαζικές σφαγές αμάχων, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται περισσότεροι από 30.000 κομμουνάροι.

"Ιάπωνες" εναντίον... Θεοτόκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Μαρτίου του 1906, όταν κάνει την πρώτη εμφάνισή της στη Βουλή των Ελλήνων η "εκσυγχρονιστική ομάδα των Ιαπώνων", η οποία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Θεοτόκη.

Ακόμη περιμένουν τον σιδηρόδρομο

Δύο χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα, πραγματοποιείται στη Σπάρτη μεγάλο συλλαλητήριο, στη διάρκεια του οποίου οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Τρίπολης-Σπάρτης. Οι Λάκωνες ακόμη περιμένουν...

Η παλιννόστηση του Μάρκου Βαφειάδη

Ήταν 26 Μαρτίου του 1983, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από 33χρονη εξορία στη Σοβιετική Ένωση, ο Μάρκος Βαφειάδης. Ο Βαφειάδης ήταν επικεφαλής του Δημοκρατικού Στρατού, ενώ συμμετείχε και στην "κυβέρνηση του βουνού". Μετά την επιστροφή του στη χώρα μας, θα πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΔΝΤ στη Ρωσία...

Δεκατρία χρόνια μετά, στις 26 Μαρτίου του 1996, εγκρίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το δάνειο που είχε ζητήσει η Ρωσία, ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δάνειο ζητήθηκε, προκειμένου η πάλαι ποτέ κραταιά "ρωσική αρκούδα" να καταφέρνει να ορθοποδήσει οικονομικά.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια